tiistai 28. helmikuuta 2012

Talobongausta

Olen näköjään jo marraskuussa napannut kuvia erilaisisista taloista kävelylenkkini varrella ja ajatellut kirjoittelevani niistä tänne blogiin. Talot ja asuinalueet ja niiden erilaisuus Suomeen verrattuina nimittäin olivat ensimmäisiä asioita, joihin tänne muuttaessa kiinnitin huomiota. Teksti on kuitenkin jäänyt tähän asti tekemättä, koska muutama mielestäni oleellinen norjalaistalo jäi uupumaan otoksistani. Olin melkein jo unohtanut koko jutun, kunnes Norjalaisen päiväkirjan Heli kirjoitteli hetki sitten ihan samasta aiheesta ja niinpä minäkin päätin juttuni tehdä, puutteista huolimatta.

Olen ottanut kuvia taloista useampaankin otteeseen tässä meidän lähiympäristössä ja joka kerralla on ollut ihan rikollinen olo kuvatessa. Kuvien laatu voi osittain siitäkin syystä olla vähän mitä sattuu, koska kovin pitkään en tohtinut tähtäillä ja hakea parempia kuvakulmia. Toivottavasti näistä nyt kuitenkin vähän saa jotain käsitystä, millaisissa asumuksissa norjalaiset asuvat. Tai tarkemmin nämä bærumlaiset, joilla Norjankin mittakaavassa on taloasiat ilmeisesti aika mallillaan.


Tässä on jotenkin tosi tyypillinen talorykelmä meidän nurkillamme. Valkoisia puutaloja on huomattavan paljon ja miltei joka talon pihassa liehuu viiri Norjan lipun väreissä. Puutaloja täällä on muutenkin merkittävä määrä ja ihan oman havaintoni mukaan myös uudisrakentamisessa puu on muita materiaaleja suositumpaa. Itselläni on sellainen kuva, että Suomessa uudet talot hyvin usein ovat jonkinlaista kiveä ja paljon modernimpia ulkonäöltään. Täällä uudetkin talot tehdään perinteisen näköisiksi.


Siinähän se stalker itse on kuvassa... Tällaisia kartanotyylisiä taloja täällä on myös paljon. Nämä ovat kadunpätkältä, jota nimitän Wisteria Laneksi. Etenkin etupihan puolelta tiettyä yhdennäköisyyttä on vieri vieressä olevissa taloissa hyvinhoidettuine pihoineen. Mahdetaanko tuolla kuitenkaan viettää ihan Täydellisten naisten kaltaista elämää...


Tähän kuvaan yritin havainnollistaa ensinnäkin maaston kumpuilevuutta sekä (osittain tietenkin edellisestä johtuvaa) talojen sijoittelua ei-ruutukaavamaisesti. Tämähän on pelkästään viehättävää, kun vertaa suomalaiseen tiukan säänneltyyn tonttien ja talojen sijoitteluun. Etualan talossa on muuten täkäläisittäin yllättävän iso tontti. Rakennuskelpoinen maa on kallista ja niinpä tontteja lohkotaan ja taloja rakennetaan vieri viereen. Norjaan muuttaessamme kävimme katsomassa mm. sellaista omakotitaloa, jonka pihaan talon omistaja oli rakennuttanut kolmen asunnon rivitalon ja myynyt asunnot sitten arvatenkin hyvään hintaan eteen päin. Minua kyllä hiukan häiritsi ajatus, että istuessani talon terassilla, olisi kolmesta melkein kosketusetäisyydellä olevasta asunnosta pystynyt esteettömästi seurailemaan touhujani.

Lisää valkoisia puutaloja ja mansardikattoja. Auringossa paistattelevassa talossa näkyy muuten täkäläisten talojen ihan normivarustus eli hillitön terassi, mieluiten vielä useammassa tasossakin. Onhan se tietenkin ihan ymmärrettävää, jos pihat ovat pieniä ja usein myös jyrkkiä, kun on rakennettu rinteeseen.

No jotain muuta kuin valkoista! Tässä nyt vaan oli herkullisia värejä, ei sen kummempaa.


Tässä yksi harvoista modernimmista taloista. Ja aivan hirvittävän ruma leikkihökötys pihassa...

White picket fence, heh :) No ihan soma talo sinisine ikkunaluukkuineen.

Yritin tähän kuvaan havainnollistaa yhtä jännää ilmiötä, mutta tuo mänty ja pikkukuuset vähän pilasivat yritystäni. Joka tapauksessa, tässä on rakennettu vanhempaan puutalo-osaan lisäosa täysin eri materiaaleista. Muutenkin kaikenlaisten elintasosiipien rakentelu tuntuu olevan hyvin yleistä (ja villiä!). Voi sitä kilkatusta taas pääsiäisen tienoilla, kun vähän joka talossa tehdään pientä pintaremonttia! Siis puolalaisten rakennusmiesten toimesta tietenkin.

Pystyisin ehkä asumaan tässä maisemassa.

Nämä pääsivät mukaan hauskan hevoskuvionsa ja värityksensä vuoksi.

Vielä kerran, valkoista kartanotyyliä.

Ja sitten tyystin erilaista. Tällaisia vanhoja hirsitalojakin on yllättävän paljon. Tai ei varsinaisesti juuri tämännäköisiä, mutta perusajatukseltaan samanlaisia kuitenkin. Tässäkin on joku viikinkilaivakuvio ikkunamosaiikissa. Joistakin tämäntyylisistä norjalaisista taloista tulee ensimmäisenä mieleen jonkun alppikylän mökit.

Ja kuin aasinsiltana edelliseen, esittelen lopuksi sveitserhusin sekä dragestiliä edustavan talotyypin. Näitä en onnistunut itse kuvaamaan, mutta tällaisiakin täällä jonkin verran yhä on. Kuvat kävin nappaamassa täältä ja täältä.


Semmoinen talopaketti tällä erää :) Nyt nukkumaan!

4 kommenttia:

 1. Kiva nähdä paikallista arkkitehtuuria! Vipa talo oli suosikkini:)

  VastaaPoista
 2. Jännä, miten täällä ihan lähialueella on tosi erinäköisiä asuinalueita. Vollen, josta postasin, on yleisesti aika modernin näköistä ja muutama oikeasti vanha talo seassa, muttei niin paljon tällaisia perinteisen näköisiä uusia taloja. Sitten taas vaikka Lommedalen on ihan oman tyylisensä. Mutta kyllä näistä kaikista vähän tulee sellainen vaikutelma "Norjan Kauniaisista" ;)

  VastaaPoista
 3. Oli kyllä käsittämätön yhdistelmä se muoviliukuri modernin talon pihassa. Terveisiä vaan! Panee epäilemään talon sisustusta ylipäätään. No, pisteet sille joka halus talon takan ehdottomasti alakertaan - millähän saa noin pitkän piipun vetämään kylmänä...

  VastaaPoista
 4. Oi oi mitä taloja! Kyllä piristäisi jos Suomessakin näkisi jotain tällaista.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.