torstai 23. helmikuuta 2012

Ruotsalaista retroruokaa

Pääsimme joitakin viikkoja sitten tavallisena tiistai-iltana valmiiseen pöytään lähes naapuriin, ruotsalaisten ystäviemme luokse. Perheen äiti tarjosi meille ruotsalaista klassikkoruokaa suoraan 70-luvulta ja hyvin se kyllä upposikin. Tämä on jälleen kerran sarjassamme helppoa ja hyvää nopeasti. Ei kai lopputuloksesta voi kovin huonoa tullakaan, jos ruoka sisältää pekonia, sieniä ja kermaa...? Tässä minun versioni ohjeesta testattuani tätä pari päivää sitten.

FLYGANDE JAKOB eli Lentävä Jaakoppi


1 valmiiksi grillattu broileri
150 g pekonia
200 g tuoreita herkkusieniä, viipaloituina
2-3 dl (ruoka)kermaa
n. 1 dl ranskankermaa
0,5-1 dl chilikastiketta (itse käytin Heinzin chili saucea)
1 dl suolapähkinöitä
mustapippuria

Paloittele broileri pienemmiksi paloiksi ja levitä palat voidellun uunivuoan pohjalle. Paloittele pekoni ja paista kevyesti paistinpannulla. Pekoni kannattaa laittaa kylmälle pannulle, jolloin lämpötila nousee vähitellen ja rasva irtoaa eikä pala. Laita paistetut pekonit talouspaperin päälle hetkeksi lepäämään. Paista myös herkkusieniviipaleet paistinpannulla.
Sekoita kerma, ranskankerma, chilikastike ja mustapippuri. Kaada puolet kermaseoksesta broileripalojen päälle, lisää herkkusienet ja pekonit ja kaada loput seoksesta vuokaan.
Gratinoi uunissa 225 asteessa 15-20 minuuttia ja ripottele maapähkinät puolivälissä ruuan päälle. Tarjoillaan keitetyn riisin kanssa.

Googlaamalla löytyy ohjeita pilvin pimein. Joissakin ohjeissa lisätään vielä banaaniviipaleitakin päälle, mutta itse jätin ne pois. Kaikissa lukaisemissani ohjeissa neuvotaan lisäämään kermaseos vain kanojen päälle ja pekonit ja sienet päällimmäisiksi. Epäilin niiden kovasti kuivahtavan siten, joten rohkenin hieman muokata ohjetta tältä osin. Luultavasti mamma Svensson nyt kääntyy haudassaan.

Jälleen yksi epämääräinen ruokakuva... Mutta jos vieressä kiljuu kaksi nälkäistä pikkupoikaa niin eipä siinä kovasti stailailla :)

Ja loppuun vielä pari kuvaa meidän laskiaistiistain pulkkaretkeltä, kun en niitä aiemmin saanut aikaiseksi postailla.

Kevät tulee kohisten! Nyt on ollut koko viikko lämpötilat plussan puolella ja ennusteiden mukaan jatkuu vaan, joten näinköhän tässä jo kevät alkaa puskea päälle?





5 kommenttia:

  1. Hmmm... Jos tuota haluaisi vielä muunnella, ranskankerman voisi korvata vaikka vuohentuorejuustolla. Mitenköhän vuohenjuusto ja chili sopivat yhteen? En muista kokeilleeni. Ehkä reilusti yrttejä chilikastikkeen tilalle jos haluaa pelata varman päälle?

    VastaaPoista
  2. Plussaa on myös Lillehammerin korkeudella, oudon aikaisin tämä kevät tulee vaikka onhan nämä aurinkoiset lämpöiset talvipäivät olleet ihania! Kivoja mäenlaskukuvia. :)

    VastaaPoista
  3. Heli: tuo chilikastikehan ei kovin chilistä ole vaan melkein kuin ketsuppia, joten ihan varmasti vuohentuorejuusto sopii. Ja yrteillähän ruoka nousisi jo ihan uusiin ulottuvuuksiin :)
    Satu: vähitellen tosiaan alan uskoa, että kevät olisi tulossa. Räystäät tippuu!
    Heli: onhan se. Melkoinen herkkusuu...

    VastaaPoista
  4. Hyvä Savotta! Kahva vielä ehjänä :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.