sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Talviruokaa

Tänään(kin) herättiin aamulla lumen saartamina ja kaksi isompaa poikaa reippaili pihan puhtaaksi. Sillä välin valmistin meille lounaaksi sipulikeittoa, joka sopii tällaiseen talvipäivään kuin nenä päähän. Vielä kun olisimme olleet hiihtämässä tai mäessä niin keitto olisi kenties toiminut vieläkin paremmin. Keiton seuraksi bongasin aamupalalla lukemastani tammikuun Gloriasta mozzarellaleivät, jotka pääsivät siis heti testaukseen. Ihan ok ne olivatkin, mutta ehkä vielä virittelisin jotain tomaattista leipien väliin. Tai sitten salami/pepperoni voisi olla paljon mausteisempaa kuin jääkaapistamme löytynyt.



Kuorrutettu kolmen sipulin keitto (ohje Valion "Rohkeasti keittiöön" -keittokirjasta)
300g purjoa
2 sipulia
5-10 valkosipulin kynttä
50g voita
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl kasvislientä
2 dl valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
4 paahtoleipäviipaletta
150g juustoraastetta (kirja ohjeistaa laittamaan mustaleimaa)

Viipaloi purjo ja sipuli, murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit voissa. Sekoita jauhot joukkoon ja lisää kasvisliemi. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Paahda ja kuutioi leivät. Jaa keitto uunin kestäviin annoskulhoihin, lisää leipäkuutiot ja lusikoi päälle vielä hieman keittoa. Ripottele päälle juustoraaste. Kuorruta 250 asteessa muutama minuutti. Tarjoa heti.

Ja huom. ihan kaikissa ruuissani ei ole valkoviiniä, vaikka siltä ehkä vahvasti vaikuttaakin :)

Mozzarella-pepperonileivät
8 isoa viipaletta paahtoleipää
2 pkt (á 125g) mozzarellaa
12 viipaletta pepperonimakkaraa tai
8 viipaletta salamia
muutama basilikanlehti
2 dl (täys)maitoa
1 dl vehnäjauhoja
2 munaa
suolaa, mustapippuria
paistamiseen öljyä

Leikkaa leivistä reunat irti. Viipaloi mozzarellat. Laita juusto- ja pepperoniviipaleet ja basilikat kahden leivän väliin siten, ettei juustoa tule reunojen yli. Purista leipien reunat yhteen. Kaada maito syvälle lautaselle. Mittaa jauhot toiselle ja munat kolmannelle lautaselle. Vatkaa munien rakenne rikki ja mausta suolalla ja pippurilla. Kasta leivät ensin kevyesti maidossa, pyörittele sitten jauhoissa ja upota lopuksi munaan. Paista öljyssä pannulla miedohkolla lämmöllä hitaasti kummaltakin puolelta, kunnes leivät ovat rapeita. Puolita ennen tarjoilua.


Tämä lienee jonkinlainen muunnos italialaisesta mozzarella in carrozza -leivästä, jossa ymmärtääkseni yksinkertaisimmillaan leipien välissä on pelkkää mozzarellaa. Jos en ihan väärin muista niin Jamie Oliver jossain keittokirjassaan kertoili kyseisten leipien olevan Italiassa yleinen välipala koululaisilla. Saatan muistaa kyllä ihan väärinkin.

Tämän päivän kokkailut eivät toki jääneet tähän. Illalliseksi söimme Mysi Lahtisen ohjeistamaa Moskovan pataa ja valmistinpa huomiseen lasagneen jo lihakastikkeenkin valmiiksi. Sen syömiseen saan suomalaista äiti- ja lapsiseuraa :)

Mukavaa viikon alkua kaikille!

4 kommenttia:

  1. Kiitos kutsusta seuraamaan blogiasi. Kivaa lukea täältä(kin) mitä teille kuuluu. Mukava jos bloggailet kokkailujasi, niin mäkin saan uusia vinkkejä jokapäiväiseen ruuanlaittoon. Tykkään laittaa ruokaa, mutta aina ei jaksa ja viitsi keksiä uusia pöperöitä. Sipulikeittoa täytyykin kokeilla, kun meillä sipulista tykätään.

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa vaan! Mietin alkuun, että ruokajuttuja tulisi vielä enemmänkin, kun oikeastaan joka päivä ruokaa teen, mutta tajusin sitten, että peruskeittojen ja makaronilaatikoiden ohjeet ei varmaan ole niin kovin kiinnostavia :) Ihan joka päivä kun ei tule väsättyä mitään erikoisuuksia tai muuta arkiruuasta poikkeavaa.

    VastaaPoista
  3. Avattiin tuossa männäviikonloppuna valkoviinipullo risottoa varten, ja mietittiin mihin ruokaan sen lopun saisi menemään (ei siis juomakelpoista ;) - totesin että Heidin blogistahan löytyy valkoviiniä hyödyntäviä ohjeita. Mukava huomata, että linja jatkuu... ;-) ..sähän voisit profiloitua valkoviinikokiksi?

    VastaaPoista
  4. Ei pöllömpi idea! Ainakin pari aivan lyömätöntä valkkariruokaa vielä hihasta löytyy :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.