tiistai 18. tammikuuta 2011

Barselgrupp

Tänään olimme Lassen kanssa jälleen barselgruppimme tapaamisessa. Barselgrupp on neuvolan toimesta perustettu ryhmä, jossa on ainakin täällä meidän kunnassa 5-10 äitiä, joiden vauvat on suht samaan aikaan syntyneitä. Bærumissa lapsia ilmeisesti putkahtelee aika taajaan, sillä meidänkin ryhmän 7 vauvaa ovat kaikki syntyneet 10 päivän sisään ja ryhmiä perustetaan muistaakseni lähes joka toinen viikko. Kaksi ensimmäistä tapaamiskertaa meillä oli marras-joulukuun vaihteessa neuvolassa ja terveydenhoitaja oli niissä mukana. Sen jälkeen olemme jatkaneet tapaamisia viikottain vuorotellen toistemme kodeissa. Barselgrupp-toiminnalla on ilmeisesti jo aika pitkät perinteet Norjassa, sillä ruotsalaisen ystäväni norjalainen vuokraemäntä kokoontuu vieläkin vuosittain teini-ikäisen tyttärensä barselgruppin kanssa. Vertaistukea parhaimmillaan!

Yritän roikkua mukana tuossa ryhmässä, vaikka toki olen ajoittain (no, aika usein...) hieman pihalla. Ymmärrän kyllä melko hyvin, mistä puhutaan, mutta keskusteluun osallistuminen on ainakin vielä toistaiseksi aika satunnaista. Juuri, kun olen muotoillut järkevän kommentin mielessäni, on keskustelu ajautunut jo jonnekin ihan toisaalle. Toki nämä muut äidit varmasti puhuisivat englantia, jos niin pyytäisin, mutta kun olen tähänkin asti halunnut toimia täällä norjalla tai ruotsilla tai jollakin niiden sekoituksella, en nytkään halua vaihtaa kieltä englanniksi. Vuosi sitten en tainnut ymmärtää vielä oikein mitään puhutusta norjasta, mutta nyt pysyn jo aika hyvin kärryillä, joten kyllä kai se oma puhekin alkaa vähitellen luistaa. Hankalinta on nimenomaan isommissa ryhmissä. Kahdenkesken on aina paljon helpompi itsekin puhua, mutta heti kun on useampi norjalainen keskustelemassa, jään enemmän kuuntelijan rooliin. Mutta niinhän se kai aina menee vieraan kielen kanssa.

Se tällä erää kieliasioista, joista siiryn (erittäin huojuvalla aasinsillalla) kieli pitkällä ruoka-asioihin. Tänään päivällispöydässämme vieraili Pollo limonello eli sitruunainen kanapasta. Ohjeen löysin muutama vuosi sitten Pastanjauhajien blogista.

Pollo Limonello
3 broilerin rintafileetä
50 g voita ja/tai loraus öljyä
1 pieni sipuli pilkottuna
ripaus cayennepippuria
2 dl kuohukerma
1 rkl kanafondia
1/2 rkl kurkumaa
3-4 murskattua valkosipulinkynttä
1-2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl hunajaa
2 dl maustamatonta jogurttia
(suolaa)
pastaa
parmesania tai pecorinoa
tuoreita yrttejä

Suikaloi broilerifileet ja ruskista ne rasvassa pannulla. Lisää pilkottu sipuli ja cayennepippuri ja kuullota hetki.
Sekoita joukkoon kerma ja kanafondi. Anna kastikkeen kypsyä hetki. Lisää kurkuma, valkosipuli, inkivääri, sitruunamehu ja hunaja. Jatka kypsennystä hetki miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi jogurtti ja tarvittaessa suolaa. Sekoita kastike hyvin valutetun pastan joukkoon. Tarjoa parmesanin tai pecorinon kanssa. Päälle voi vielä ripotella tuoreita yrttejä (esim. lehtipersiljaa).

Nää mun pastakuvat on näköjään aina yhtä ...pastoja

Juhon lautaselta katoaa pastat ja parmesan aina ekaksi, mutta kyllä kaikki meni, jopa santsiannos.

Menipä myöhäiseksi tämä postaus. Kauniita unia!

2 kommenttia:

  1. Muistan niin hyvin tuon ajan "Juuri, kun olen muotoillut järkevän kommentin mielessäni, on keskustelu ajautunut jo jonnekin ihan toisaalle." Nyt menee jo paremmin ja saan sanottuakin jotain keskusteluun liittyvaa. Kylla se siita ajan mittaan. Ja mita enemman kielta kayttaa, niin sen nopeampaa on oppiminen.

    Mukavaa keksiviikkoa!

    VastaaPoista
  2. Pollo limonello testattu ja hyvää oli! Vaikkei meidän kaapista edes löytynyt ihan kaikkia reseptin mausteita.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.