lauantai 28. heinäkuuta 2012

Sørlandet


Meillä on ollut jo kahtena kesänä tarkoitus reissata Etelä-Norjaan (eli Sørlandetiin), mutta jostain syystä reissu on tähän asti jäänyt tekemättä. Tämäkin kesä meinasi jo mennä ohi, kunnes kuluneen viikon tiistai-iltana keksimme (tai no, keksin), että mitäs sitä sen enempää suunnittelemaan; mehän lähdemme sinne heti seuraavana aamuna! Iltakymmeneltä surffailin vimmatusti netissä ja löysin meille passelin kolmion loistavalla sijainnilla ihan Kristiansandin keskustasta. Päätöksentekoon vaikutti myös lupaavan aurinkoiseksi ja lämpimäksi ennustettu sää sekä se, että Tomi pystyi helposti ottamaan loppuviikon lomaa töistä. Norjassa kaikki (paitsi joku outo suomalainen) ovat lomalla heinäkuussa ja tälle kesälomalle on ihan oma terminsäkin, fellesferie.

Kristiansand on reilulla 80.000 asukkaallaan Norjan viidenneksi suurin kaupunki, mutta ainakin näin kesäaikaan erittäin elävä ja idyllinen merenrantakaupunki. Ymmärtääkseni monelle norjalaiselle Kristiansand ja muut pienemmät kaupungit ja kylät sen ympärillä ovatkin perinteistä kesänviettoaluetta. Kristiansandissa on myös yksi Norjan suosituimmista turistikohteista eli Dyreparken, jossa mekin viihdyimme yhden päivän ajan. Dyreparken eli eläintarha on tosin hieman harhaanjohtava nimi, sillä kyseessä on ennemminkin suuri teemapuisto, jossa on toki niitä eläimiäkin, mutta myös mm. Kardemumma-kylä, Kaptein Sabeltannin merirosvomaa sekä huvipuistolaitteita. Me ainakin olimme oikein vaikuttuneita näkemästämme ja kokemastamme, vaikka emme yhdessä päivässä toki kaikkea ehtineet nähdäkään. Tein muuten mielenkiintoisen huomion: en kuullut kenenkään muun vierailijan puhuvan mitään muuta kieltä kuin norjaa. Tosin Etelä-Norjan murre kuulostaa melkein enemmän tanskalta kuin norjalta minun korviini :)


Kardemumman kaupunki oli omasta mielestäni tietenkin se mielenkiintoisin paikka, sillä Kolme iloista rosvoa oli jo omasta lapsuudestani tuttu satu. Ja hieno kylä se olikin! Kylän taloissa olisi voinut jopa yöpyä.


Kardemommelov: Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil. (Kardemummanlaki: Täytyy aina olla kiltti, muita kiusata ei saa, muuten sopii tehdä mitä huvittaa.)


 Vanhan Topiaan torniNäkyihän ne rosvotkin, kun ryöstivät Kardemumman raitiovaunun.


Tässä vielä kesyä menoa karusellissa. Hetkeä myöhemmin Juho oli isin kanssa ihan innoissaan niin hurjassa tukkijoessa, ettei äiti olisi kyllä uskaltanut edes tulla mukaan. Enkä olisi kyllä meinannut edes päästää poikaa sinne...

Seepra, minä ja pojat 

Kaptein Sabeltannin merirosvolaiva. Kyseinen kapteeni on norjalaislasten keskuudessa hurjassa suosiossa ja jopa päiväkodissa on vietetty Sabeltann-juhlia. Juho hieman pelkää hurjannäköistä merirosvoa, mutta halusi silti muistoksi merirosvokiikarin, silmälapun ja muuta pientä merirosvorekvisiittaa. Tosin hän ei kuulemma ole Kaptein Sabeltann vaan sen kiltti kaveri. Ihan hyvä niin.

Kotimatkalla poikkesimme vielä muutamaksi tunniksi Kristiansandin lähellä sijaitsevaan pieneen ja kauniiseen Lillesandin kylään. Halusin uskoa, että lounaaksi syömäni sinisimpukat olivat juuri hetkeä aiemmin napattu vieressä liplattavasta merestä... Hyviltä ne ainakin maistuivat.


Osui kyllä kelit kohdilleen noiden parin päivän osalta. Jostain luin, että siinä ne tämän kesän lämpimät päivät sitten olivatkin. Kiva. Mutta tulipahan nyt ainakin koettua ihanan aurinkoinen ja kaunis Etelä-Norja, tai ainakin pieni osa sitä. Näitä kuvia katsellen jaksaa ehkä taas muutaman sateisenkin päivän :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.