torstai 19. heinäkuuta 2012

Pellillinen patonkia



Jostain syystä vuosia sitten ostamani Anna & Fanny Bergenströmin Rakkautta, oliiveja ja timjamia -keittokirja oli päässyt hautautumaan johonkin kaapin perukoille lähes koskemattomana. Pari kuukautta sitten löysin tuon ihanuuden ja ihmettelin tosissani, miten olin moisen loisto-opuksen noin tyystin ohittanut. Vieläkään en siihen täysin ole ehtinyt syventyä, mutta juttelin kuitenkin ohimennen kirjasta jotain ruotsalaiskaverini kanssa (jonka kirjahyllystä tämä ruotsalaiskirja tietenkin myös löytyy) ja hän vinkkasi testaamaan kirjasta löytyvää patonkiohjetta. Javisst, hyviä tuli!


Annan kaurapatongit
(4 kpl)


1/2 pakettia hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
6 dl haaleaa vettä
2 1/2 dl kauraleseitä tai kauraplus-hiutaleita
10-10 1/2 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon, ripottele päälle suola ja nokare hunajaa. Kaada päälle vähän vettä ja liuota hiiva siihen. Kaada sekaan loput vedestä. Lisää kauraleseet tai kuidulla rikastetut kaurahiutaleet ja lopuksi vehnäjauhot. Vaivaa kaikki tasaiseksi taikinaksi (yksinkertaista puuhaarukalla). Ripottele päälle 1-2 rkl vehnäjauhoja ja peitä kulho pyyhkeellä. Kohota taikinaa 1-2 tuntia.

Kuumenna uuni 260 asteeseen. Pane leivinpaperi pellille. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Älä vaivaa! Se on tärkeää, etteivät kaikki pienet ja suuret taikinassa olevat kuplat tuhoudu. Leikkaa vain taikina 4 osaan. Muotoile taikinapalat pitkiksi, kapeiksi patongeiksi - pellin pituisiksi.

Jauhota leipiä kevyesti ja nosta leipä kerrallaan pellille ja väännä kierteelle. Paista heti 15 minuuttia. Alenna sitten lämpöä 150 asteeseen ja paista vielä 12-15 minuuttia.


Tack för tipset, Anna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.