perjantai 1. kesäkuuta 2012

Vietnamilaiset kesärullat

Fotograf: Anna H. (Tusen takk!!!)

Tällainen herkku meinasi mennä minulta ihan sivu suun, vaikka olinkin ohimennen lukenut aiheesta Kauhaa ja Rakkautta -blogista. Vasta suomalaisen ruokaintoilijavieraamme bongattua riisipaperiarkit lähikaupassamme, ymmärsin minäkin innostua aiheesta. Jälkijunassa tullaan!

Keskellä päivää sain ajatuksen, että minäpä pyöräytän näitä rullia ruotsalaisystävillemme ja viestittelin saman tien, josko sopisi pakata kori täyteen herkkuja ja loihtia heille illallinen. Tai no ainakin käyttää heitä koekaniineina tämän ruuan suhteen. Oli tässä hieman omaakin lehmää ojassa; Tomi oli työmatkalla, joten sain helpotusta samalla iltaohjelmaankin, kun meillä kaikilla oli ikäistämme seuraa.

Kesärullat (tai kevätrullat) tein hyvin pitkälti tuon mainitun blogin ohjeistuksella. Scampitkin marinoin ja valmistin ihan huomaamattani lähes samalla tavoin, vaikka en tuossa vaiheessa ollut vielä ohjetta vilkuillutkaan.

Kannattaa lukaista tuo Eeva Kolun loistava ohjeistus blogistaan, sillä minä naputtelen tähän nyt ihan vaan hyvin lyhennetyn version.

Vietnamilaiset kesäkääryleet


riisipaperiarkkeja (Blue Dragon -merkkiä sai meidän lähikaupasta)
riisivermicelliä
kasviksia (porkkanaa, kurkkua, rapsakoita salaatteja, kevätsipulia, ituja, avokadoa...)
korianteria, minttua
(katka)rapuja/kalaa/kanaa/tofua...

kastikkeeseen

1 hienonnettu valkosipulinkynsi
hienonnettua chiliä maun mukaan
1/2 limen mehu
1 rkl sokeria
1 tl riisietikkaa / valkoviinietikkaa
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta
1 dl vettä


Marinoi halutessasi scampit (esim. kalakastike, öljy, lime, valkosipuli, chili, korianteri) ja paista ne sitten nopeasti pannulla. Toki tähän voi käyttää kypsiäkin rapuja tai mistä nyt sattuu pitämään. Limemehulla kypsytetty ja ehkäpä inkiväärillä ja soijalla maustettu lohikin voisi aika hyvin sopia näihin rulliin.

Valmista riisivermicellit pakkauksen ohjeen mukaan eli kaada kuumaa vettä nuudelien päälle ja anna levätä kannen alla noin 3 min. Valuta vesi pois ja jätä nuudelit odottelemaan seuraavaa vaihetta. (Näitä ei muuten kovin paljon yhteen rullaan mene, joten ihan valtavaa määrää ei kannata valmistaa.)

Suikaloi kaikki kasvikset ohuiksi tikuiksi tai muuten pieniksi paloiksi. Hienonna yrtit. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Liota riisipaperilättyjä lämpimässä vedessä noin puoli minuuttia, kunnes levy muuttuu kauttaaltaan taipuisaksi. Paketissa ohjeistettiin nostamaan uitettu lätty pyyhkeen päälle ja taputtelemaan sitä hieman kuivemmaksi, jolloin se muuttuu samalla hieman tahmeammaksi, mutta minä läiskäsin lätyn suoraan lautaselle ja aloin täyttää. Alimmaiseksi kuuluu kuulemma laittaa rapu (tai vastaavasti kai sitten joku muu ei-vihannes) ja kasata sen päälle sitten muut ainekset. Itselläni iski hieman ahneus tässä kohtaa ja täytteitä tuli mätkäistyä aika isolla kädellä, jolloin rullistakin tuli aika ...näyttäviä. Vähempikin määrä täytettä varmaan riittäisi, jolloin rullista tulisi hieman sopusuhtaisempia ja helpommin työstettäviä ja kasassa pysyviä. Rullan saa kätevimmin rullattua taittamalla ensin alaosan täytteiden päälle ja sen jälkeen reunat ja sitten vaan rullataan loppuun saakka. Valmiita rullia ei kannata kasata päällekäin, koska ne tarttuvat helposti toisiinsa ja repeilevät.

Rullat kannattaa nauttia heti ja dippailla niitä tuohon kastikkeeseen. Eevan blogissa oli myös maapähkinävoikastike, joka varmasti on myös kokeilemisen arvoinen. Minulla ei nyt sattunut olemaan aineksia siihen valmiina, joten testaan sitä sitten seuraavalla kerralla. Dippailimme rullia myös sweet chili sauceen, mutta tuo ohjeistettu soosi oli kyllä paljon parempaa. Autenttisen makuinen, kuten sitä koekaniineilleni kuvailin.

Leppoisaa viikonloppua! Tai oikeastaan kai voisi toivottaa juhlavaa viikonloppua, sillä nythän on kevätjuhla-aika :)

Ps. Projektin alla on tunnisteiden lisääminen niin, että ruokaohjeiden löytäminen hieman helpottuisi. Ohjeita kun on huomaamatta kerääntynyt jo jonkin verran, vaikkei tämä mikään varsinainen ruokablogi olekaan.

5 kommenttia:

  1. Nämä on niiin hyviä! Kiva, että tykkäsitte - addiktio on ilmeisesti tartutettu :) Kana-kurkku-avocado-lime-korianteri-ruohosipuli-riisivermicelli- täyte maistuu kalaa karttaville. Suosittelen!

    Meidän viimeinen paperipaketti avataan tänään, niisk. BlueDragonin lättyset ovat optimaalisen kokoisia ja sopivan ohuita. Niitä tulee ikävä, vaikka paikallinen ex. Punnitse&Säästä vastaavaa tuotetta myykin. Ehkä sulta voisi tilata muutaman paketin, kun seuraavaksi tulette Suomeen? ;) Hgin Stockan herkusta saatiin muuten superia asiakaspalvelua pari viikoa sitten, kun ystävällinen mies soitteli pitkin Hgiä lettujen perässä. He lupasivat myös olla yhteydessä maahantuojaan.

    H

    VastaaPoista
  2. Juu, hyvin tarttui! Täytyypä pakata auton takaluukku täyteen riisipaperiarkkeja, kun tullaan :)

    VastaaPoista
  3. Näyttävät kyllä tosi hyviltä, täytyy katsoa löytyiskö riisipaperiarkkeja meidän lähikaupasta kun päästään kotiin!

    VastaaPoista
  4. Ai riisipaperia myydaan ihan kaupoissa.. siis onko samanmoisissa paketeissa kun esim. sushitarvikkeet? Pitaa kokeilla:)

    VastaaPoista
  5. Tuo meidän "lähikauppa" on toki aika hyvinvarusteltu Meny, mutta eiköhän noita lättyjä ainakin vähän suuremmista kaupoista löydy. Tällaisista on siis kyse: http://www.bluedragon.com/products/snacks-wraps-and-utensils/spring-roll-wrappers.aspx

    Aloitin äskeisellä kauppareissulla jo hamstraamisen :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.