maanantai 23. huhtikuuta 2012

Viikonlopun herkkuja

Tämä viikonloppu vietettiin ihan kotioloissa ilman sen suurempia ohjelmanumeroita. Ruokaa toki laitettiin ja hyvällä ruokahalulla myös nautittiin.

Perjantaisin meillä on usein pizzaperjantai. Norjalaisille pizzaperjantai tosin tarkoittanee yleensä grandiosaa eli pakastepizzaa, mutta me olemme ainakin toistaiseksi vältelleet tuota norjalaisten kansallisruokaa. Pizzapohjan teen yleensä Pastanjauhajien ohjeella, koska sen mittasuhteet ovat erittäin toimivat. Kunhan heittää aineet monitoimikoneen kulhoon ja antaa koneen vaivata.



Blankon lammaspasta lienee tuttu monelle turkulaiselle ja itsekin sitä olen kyseisessä ravintolassa useaan otteeseen nauttinut. Tämähän ei suuresti poikkea aiemmin valmistamastani lihapastasta, mutta toki lampaanfile tuo hieman erilaista makua tähän ohjeeseen. Ohje muuten löytyy kirjasta Turku lautasella, jota lukiessa meinaa aina koti-ikävä iskeä pahasti päälle.

Blankon lammaspasta

Aurinkotomaattipesto
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 valkosipulinkynsi
2 tl Maldon-suolaa
6 rkl pinjansiemeniä
kourallinen basilikanlehtiä
2 rkl raastettua parmesania
2 dl oliiviöljyä

400 g tagliatelle-pastaa (itse käytin pappardelleä)

400 g lampaan sisäfilettä
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
kourallinen villirucolaa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
6 rkl aurinkotomaattipestoa
parmesanlastuja

(ohje hieman lyhennettynä / muokattuna) Valmista ensin tomaattipesto: laita öljyä lukuunottamatta kaikki peston ainekset tehosekoittimeen ja hienonna hienoksi. Lisää sitten öljy vähitellen sekaan, kunnes koostumus on sopiva.

Paahda pinjansiemenet kuivassa pannussa ja siirrä odottelemaan. Laita pastat kiehumaan ja tuikkaa  pastalautaset mietoon lämpöön uuniin lämmittelemään. Poista lihoista mahdolliset kalvot ja leikkaa fileet parin sentin pätkiksi. Murskaa valkosipulit veitsen lappeella karkeaksi murskaksi. Kuumenna ohutpohjainen vokkipannu savuavan kuumaksi, lisää öljy, valkosipulit ja lihat. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista nopeasti 1-2 minuuttia niin, että liha jää mediumiksi. Yhtä hyvään, ellei jopa parempaan lopputulokseen pääsee grillaamalla. Siirrä lihat lämpimään vetäytymään.

Valuta pasta ja kippaa se vokkipannuun, jossa paistoit lihat. (Tai sitten vaikka takaisin pastakattilaan, jos grillasit lihat.) Lisää joukkoon tomaattipesto ja lämmitä nopeasti. Nosta keko pastaa kuumennetuille pastalautasille, pyöräytä rucolat samassa pannussa ja lisää pastan päälle lautasille. Annostele lihat ia koristele pinjansiemenillä ja parmesanlastuilla.


Sunnuntaiaamuisin herkuttelemme aina välillä pannukakuilla. Toimiva ohje löytyy Myllyn Paras -nettisivuilta:

Amerikkalaiset pannukakut
3 munaa
2-3 rkl fariini- tai tummaa sokeria tai juoksevaa hunajaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
2-3 dl maitoa
2 dl piimää tai kermaviiliä (korvasin turkkilaisella jugurtilla, toimii!)
½ dl voisulaa tai öljyä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja nesteitä, niin että saat paksun pannaritaikinan.

Paista pienellä munakas- tai blinipannulla paksuja, vajaan senttimetrin paksuisia lettuja. Kuumenna pannu ensin kunnolla ja laske sen jälkeen levyn tehoa asentoon 1-3, sillä taikinassa on sokeria, joka ottaa väriä helposti. Käytä paistamiseen rasvaa.

Pannukakkujen kanssa täytyy tietenkin ehdottomasti syödä vaahterasiirappia. Ilman sitä ei kannata edes yrittää :)


Sateisen harmaaseen sunnuntaipäivään valoa toivat keväiset parsat lautasella. Nämä olivat peräisin Espanjasta, mutta olivat ihan kelvollisia kuitenkin. Kotimaisia, siis norjalaisia, parsoja saanee odotella vielä tovin. En tosin ole ollenkaan varma, riittääkö niitä tavallisen kuluttajan ostettavaksi lainkaan. Suomessa asuessamme haimme yhtenä keväänä tuoreita parsoja suoraan parsatilalta Paimiosta ja olihan ne aivan mahtavan makuisia. Maasta lautaselle saman vuorokauden sisällä! Silloin valmistimme koko menun parsasta, jopa jälkkäri oli parsajäätelöä :) 

Nämä parsat nautimme hollandaisen ja prosciutton kera. Nyt sain vihdoin tuon hollandaisekastikkeenkin onnistumaan, kun vuosi sitten tunaroin ihan loppumetreillä. Tästä epäonnistumisesta johtuen kuvittelin kastikkeen teon olevan jotenkin hankalaa, mutta melko simppelistihän se sitten valmistuikin. Hyvä ohje löytyy Maku-lehden sivuilta:

Hollandaisekastike

200 g voita

Liemi
2 kpl salottisipulia
1 tl valkopippuria (kokonainen)
2 rkl persiljaa
3 dl kuivaa valkoviiniä
2 tl sitruunamehua / valkoviinietikkaa
3 kpl keltuaista

Sulata voi ja anna sen hetki jäähtyä, jolloin hera ehtii painua pohjaan ja voisula kirkastuu.

Kuori ja silppua sipuli. Pane sipulisilppu, valkopippurit, persiljanvarret ja viini kattilaan. Keitä, kunnes lientä on jäljellä noin desin verran. Siivilöi ja mausta liemi valkoviinietikalla tai sitruunasta puristetulla mehulla.

Sekoita keltuaiset ja liemi. Kypsennä seosta miedolla lämmöllä kattilassa tai poreilevassa kuumavesihauteessa koko ajan vatkaten, kunnes seos on kuohkeaa ja kauniin vaalean keltaista. Nosta kulho vesihauteesta ja lisää kirkastettu voi joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten. Tarjoa kastike haaleana.

Tänäänkin on käyttöä kumisaappaille, valitettavasti. Siitäkin huolimatta, reipasta alkuviikkoa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Nuo parsajuhlat jäivät lähtemättömästi mieleen :) Ruoka oli niiin hyvää!

    H

    VastaaPoista
  2. Mekin muisteltiin noita kekkereitä näiden parsojen ääressä :) Silloin osui kyllä kaikki ihan kohdalleen. Ilmakin oli hieno, kun pystyimme toukokuussa nauttimaan koko menun ulkona. Täytyy ottaa uusiksi joskus!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.