lauantai 21. huhtikuuta 2012

Kahvil(l)a kotonaSain syntymäpäivälahjaksi kahvinvalmistusvälineitä, joilla oli tarkoitus nostaa kahvinautinto ihan uusiin ulottuvuuksiin. Ja juuri näin siinä kävikin. Nyt vain ihmettelen, miksei taloudestamme ole aiemmin löytynyt kahvimyllyä. Jäätelökone kyllä löytyy -käytössä ehkä kerran kolmessa vuodessa. Tohotin löytyy -käytössä korkeintaan kerran kahdessa vuodessa. Ja vaikka mitä muita hilavitkuttimia löytyy pilvin pimein kaappien perukoilta. Kahvia sentään valmistetaan useimmiten pari kertaa päivässä, joten kyllähän sitä varten pitäisi olla välineet kunnossa. Onneksi sentään edes nyt koin herätyksen tämän asian suhteen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.Uskoakseni juuri kahvimylly on avain hyvään kahviin. Tai vielä tarkemmin tietenkin se, että kahvipavut jauhetaan sillä myllyllä juuri ennen kahvin valmistamista. En ole vielä keittänyt testimielessä vastajauhettua kahvia tavallisella kahvinkeittimellämme, mutta veikkaan eron olevan huomattava valmiiksijauhettuun verrattuna. Sain nimittäin lahjaksi myös hauskan kahvinkeittohärvelin, Aeropresson, ja olen nyt keittänyt kahvini parin päivän ajan pelkästään sillä. Ja että on hyvää! Erittäin pehmeänmakuista, mutta silti riittävän vahvaa. Intensiivistä tai jotain sellaista. Alkuinnostuksissani taisin vetää hieman kahviöveritkin, kun kiskaisin aamiaisen yhteydessä kaksi tuplaespressopohjaista kahvijuomaa. Eli olisko se sitten joku kvarttiespresso? :)Ensimmäisen kerran näin valmistettavan kahvia Aeropressolla joitakin viikkoja sitten, kun olimme Tomin kanssa Oslossa Tim Wendelboen kahvilassa. Olin jostain etukäteen lukenut, että kyseinen kaveri on melkoinen guru kahvimaailmassa, joten halusin tietenkin maistaa hänen tuotteitaan. Ja siellähän tämä heppu laboratorion näköisessä huoneessa teki kahvi Aeropressollaan. Muutenkin koko kahvila oli varsin mielenkiintoinen kokemus, sillä käytännössä se oli vain huone, jossa oli tiski ja sen takana hääräili useampi barista valmistamassa kahveja. Sinne siis nimenomaan mennään kahvin vuoksi, eikä istuskelemaan. Silti jono ulottui melkein ulko-ovelle saakka. Ai niin ja se kahvi, olihan se hyvää :)


Aeropress toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että putkilon alaosaan laitetaan pieni suodatinpaperi, sitten kahvi ja 80-asteinen vesi perään, hämmennetään nopeasti ja sitten painetaan mäntä alas. Ja tässä välineessä nimensä mukaisesti ilma painaa veden kahvin läpi kuppiin. Tai niin minä ainakin olen asian päätellyt. Kuvasta voisi saada sellaisen käsityksen, että kahvinvalmistuksessa pitäisi käyttää väkivaltaa, mutta kyllä se putkilo melko helposti painuu alas :) Positiivista on se, että pestäviä osia on varsin vähän, eikä tämä laite vie juuri kaappitilaa. Huonoja puolia on tietenkin se, ettei tällä saa kerralla valmistettua kovin montaa kuppia. Melko nopeasti sillä kuitenkin tekee muutamat kupilliset erikseenkin valmistettuna.

Mielestäni olen tällä kombinaatiolla (siis mylly ja Aeropress) valmistanut tavallisen kahvila-latten kanssa ihan vertailukelpoiset kahvit. Maitoa en toki saa höyryllä vaahdotettua, mutta ihan kelvollinen vaahto on syntynyt antiikkisella, käsikäyttöisellä maidonvaahdottimellakin. Niin ja enhän minä toki mitään kukkasia osaa siitä maitovaahdosta loihtia kahvin päälle, mutta nämä nyt meneekin sitten jo seuraavalle tasolle kahvihifistelyssä :)

2 kommenttia:

  1. No vieläkö Tomille pitää kantaa kahvia Suomesta :) ? Itse kähvelsin joskus kauan sitten kahvimyllyn äidin kaapista. Siellä kun on kans uskomaton määrä hilavitkuttimia. Kelpo laite, tosin myös äänekäs. Enkä oo käyttänyt muuta kuin espresson jauhamiseen. Sitä tekee kuitenkin harvemmin, niin valmiiksi jauhetut jää aina kuivumaan jonnekin kaappiin eikä sitten maistu enää niin hyviltä. Normikahvin kulutus on sitä luokkaa, ettei jaksa ite jauhaa :)

    VastaaPoista
  2. Pääsiäisreissultakin tuli taas useampi paketti Presidentin tummapaahtoista :) Tosin just pari päivää sitten mietin, että kukahan ne mahtaa juoda, koska nyt haluan tietenkin testailla kaikkia mahdollisia kahvipapulaatuja. Ainakin vielä kuvittelen jaksavani jauhaa papuja ihan normikeitintäkin varten. Tosi nopeasti ja näppärästi tuo kone ne tuntuu jauhavan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.