tiistai 12. heinäkuuta 2011

Kaljatölkkikana

Tai kaljap****kana, joksi sitä myös kutsutaan. Sitä tehtiin taas pitkästä aikaa, kun saimme lauantaina kavereita kylään. Ideana tuossa on siis se, että kokonainen kana istutetaan puoliksi juodun kaljatölkin päälle ja tölkissä kuumentuva (ja kiehuva?) olut maustaa ja kosteuttaa kanaa sisältä päin. Lisäksi tein jonkinlaisen mausteseoksen sitruunankuoresta, tuoreesta rosmariinista, valkosipulista, sitruunasuolasta ja mustapippurista, jota hieroin nahan ja lihan väliin. Lopuksi tungin samaiseen paikkaan vielä sitruunan viipaleita ja muutaman timjaminoksan. Kaljatölkkiin (huom. Suomesta tuotua Sandelsia!) Tomi taisi laittaa hieman tabascoa ja worcesterkastiketta sekä rosmariinia. Ehkä myös valkosipulia.

Sitten vaan tölkki kanan ahteriin (tai no puoliksi kanan sisälle) ja koko komeus grilliin. Kanan pintaan voi vielä sivellä hieman öljyä. Epäsuoralla lämmöllä grillaten kanat valmistuivat noin tunnissa. Kypsää liha on, kun reiteen tökätystä viillosta valuu kirkasta nestettä. Siis sen kanan reidestä...



Kanan seuraksi tarjosimme perunasalaattia, avokado-parmankinkku-pähkinäsalaattia, marinoituja paprikoita, superpampuloita (eli koskenlaskijalla täytettyjä pekoniin kiedottuja herkkusieniä) sekä maisseja. Laitanpa nyt sitten taas ohjeistustakin näihin.

Ranskalainen paahdettu perunasalaatti (Glorian ruoka & viini, 04/2008)

1 kg uusia perunoita
3 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
250 g litteitä sokeriherneenpalkoja tai vihreää parsaa
Sinappikastike:
2 salottisipulia (tai uutta sipulia)
3 rkl dijonsinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl valkopippuria myllystä
1 tl suolaa
1 dl öljyä
1 dl hienonnettua, tuoretta rakuunaa tai muuta yrttiä (yleensä käytän rucolaa)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese ja raaputa perunat puhtaiksi. Viipaloi perunat reiluiksi viipaleiksi ja levitä ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Valuta päälle öljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda perunoita uunissa noin 20-30 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Keitä sokeriherneet tai parsat napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä ja viipaloi.
Valmista kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Sekoita ne sinapin, etikan ja mausteiden kanssa. Lisää joukkoon öljyä tippa kerrallaan siten, että saat muodostumaan paksun emulsion. Viimeistele kastike halutessasi tuoreella yrtillä.
Tarjoa salaatti haaleana tai kylmänä esimerkiksi grillatun broilerin kanssa.
Kastiketta valmistuu ohjeella reilu desilitra. Jos et halua käyttää kaikkea salaattiin, voit säilyttää sen viileässä. Säilyy jääkaapissa noin viikon.

Marinoidut paprikat (SK Gourmet 2/04)

Erivärisiä paprikoita
1 dl oliiviöljyä
3-4 rkl balsamicoa
1-2 rkl hunajaa
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
suolaa, mustapippuria

Lohko paprikat reiluiksi paloiksi ja grillaa niitä nahkapuolelta grillissä tai uunissa, kunnes ne hieman mustuvat. Laita muovipussiin jäähtymään ja poista sitten nahka. Sekoita marinadin ainekset ja anna paprikoiden maustua liemessä mielellään yön yli.


Avokado-parmankinkku-pähkinäsalaattiin ei ollut ohjetta, mutta koitin muistella juhannuksena syömäämme hieman vastaavaa salaattia, jonka ohje löytynee suht tuoreesta Viinilehden numerosta. Alkuperäisessä ohjeessa taisi aika keskeisessä osassa olla viinisuolaheinä, mutta enhän minä nyt sellaista täältä tietenkään löytänyt. Käytin sen sijaan tammenlehväsalaattia sekä kahta muuta salaattia, joille en kyllä keksinyt nimiä. Pyörittelin ensin salaatit sitruunavinaigrettessa ja lisäsin sitten salaattipohjan päälle paahdettuja parmankinkkupalasia, sitruunamehussa pyöriteltyä avokadoa sekä kevyesti karamellisoituja pekaanipähkinöitä. Ihan toimiva kombinaatio. (P&K: ne pähkinät toimi muuten sittenkin ihan hyvin karamellisoituina!)

Mainiot ruotsalaisvieraamme hoitivat jälkkäriosuuden ja saimmekin nautiskella aterian hienoksi päätökseksi lime-pannacottaa mansikoiden kera. Nam! Kyllä syöminen on kivaa :)




1 kommentti:

  1. En fantastisk middag! Tusen tusen tack!!!! Om det dröjer innan vi bjuder tillbaka så är det bara för att vi har svår prestationsångest!!!!! Men takk för recepten, de är alltid intressanta översatta med Google!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.