sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Hoosianna, saltimbocca ja elämäsi paras risotto

Tästä pyhästä kolminaisuudesta oli tämä sunnuntai tehty. Sekä karjalanpiirakoista, joita käytiin leipomassa, tai siis syömässä suomalaisessa lastenkerhossa. Ehdimme paikalle sopivasti siinä vaiheessa, kun piirakat oli jo paistettu ja siirryttiin suoraan nauttimisvaiheeseen. Oh well, sellaista sattuu...

Ensimmäiseen adventtiin kuuluu tietenkin ehdottomasti Hoosianna, joka soikin sopivasti Jouluradiossa heti aamulla. Siinä on muuten joululaulu, tai oikeammin virsi, jonka soisin kuulevani muulloinkin kuin ensimmäisenä adventtisunnuntaina. En yhtään ihmettele, että kyseinen veisu vetää adventtina ihmisiä myös kirkkoon, kuten Hesari tänään uutisoi.



Saltimbocca ja elämäsi paras risotto olivat tänään pääosassa illallislautasellamme. Risoton lisänimi (sekä ohje) on napattu suoraan Glorian ruoka&viini -lehdestä (7/2011), ja kieltämättä tämä risotto sieltä paremmasta päästä olikin. Kyseessä on maa-artisokkarisotto, johon maa-artisokkapyree tuo oman, pehmeän täyteläisen makunsa. Saltimboccamme oli valmistettu luomubroilerista ja hyvältähän sekin maistui. Selitin Juholle ruokapöydässä, että saltimbocca on italiaa ja tarkoittaa "hyppää suuhun". Hetken mietittyään Juho totesi, että päiväkodissa hän voi sitten sanoa "hopp inn der" ja osoitti suutaan. Kyllä vain, hopp inn i munnen.

Maa-artisokkarisotto


Risottopohja
3 pientä sipulia
3 valkosipulin kynttä
4 rkl rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
n. 6 dl kasvislientä (minulla menee kyllä yleensä aina ohjeistusta enemmän)

Lisäksi
4 rkl voita
n. 3 dl maa-artisokkapyreetä
1 dl raastettua parmesaania
1 tl suolaa
2 tl sitruunan mehua

Valmista ensin maa-artisokkapyree (ohje alla). Tee risottopohja. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä kasarissa tai kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia, kunnes riisi saa lasimaisen pinnan. Varo ruskistamasta riisiä. Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin.
Lisää kasvislientä 1 dl kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin välillä sekoittaen ennen uuden erän lisäämistä. Hauduta risotto al denteksi eli napakan kypsäksi, noin 20 min. Lisää tarvittaessa lientä.
Kun rakenne näyttää pehmeän risottomaiselta, lisää voi ja maa-artisokkapyreetä maun mukaan. Risotto saa olla löysää. Lisää parmesaani ja nosta kattila liedeltä. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Tarjoa heti.

Paahdettu maa-artisokkapyree
(noin 6 dl)

2 sipulia
10 isoa maa-artisokkaa
1 rkl öljyä
2 rkl voita
3-5 dl vettä

Hienonna sipulit. Kuori ja leikkaa maa-artisokat isoiksi paloiksi. Paahda maa-artisokka kattilassa öljyssä kauniin tummanruskeaksi; se saa paahtua reilusti. Lisää voi ja sipuli ja paahda vielä minuutti. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät. Hauduta kypsäksi, noin 10 min.
Siivilöi kasvikset liemestä ja soseuta ne tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella paksuksi pyreeksi. Ohenna pyreetä tarvittaessa hieman liemellä.

Saltimbocca valmistui ilman sen tarkempia ohjeita kahdesta todella isosta broilerin rintafileestä, jotka leikkasin 2-3 osaan ja nuijin melko ohuiksi. Sitten maustoin nuijitut palat suolalla ja mustapippurilla, lisäsin jokaisen lihapalan päälle 1-2 salvianlehteä sekä prosciuttoa ja kiinnitin nämä cocktail-tikulla.



Lihat paistettiin voissa ensin paljaalta puolelta ja sitten kinkkupuolelta ja siirrettiin odottelemaan uunivuoassa uuniin. Uunissa ei siis ollut tarkoitus enää kypsentää, koska ohuet leikkeet kyllä kypsyvät pannullakin, mutta uunissa nuo pysyivät lämpimänä. Sitten kuumalle paistinpannulle lorautettiin rannemitalla valkoviiniä, valkopippuria, suolaa sekä muutama silputtu salvianlehti ja keiteltiin kasaan. Sitten lisättiin köntti voita ja maistelun päätteeksi lorautettiin vielä hieman kermaa sekaan. Ei varmastikaan kovin oikeaoppista, mutta hyvää se silti oli. Lopuksi kastike kaadettiin broilerileikkeiden päälle ja ruoka oli valmista. Inn i munnen.


2 kommenttia:

  1. Härregyyd, miten hyvän kuulostaa ja näyttää!! Täytyypä selvittää mitä hyppää suuhun swahiliksi ja hommata jostain salviaa (oma kasvimaa ei vielä oikein kukoista) ja kokeilla!! Maa-artisokkaa täältä saa ja kananrintafileitäkin tilaamalla. :) kaisa

    VastaaPoista
  2. Se ON hyvää. Oikeaoppisesti saltimbocca tehdään vasikanlihasta ja viininä käytetään marsalaa. Mutta kyllä tämä vääräoppinen versiokin käypä on.
    Teillä päin täytyy varmaan olla aika luova ruuanlaiton suhteen :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.