lauantai 12. marraskuuta 2011

Hyvää isänpäivää!

Meillä aloitettiin isänpäivänjuhlinta jo perjantai-iltapäivänä, koska lähdemme sunnuntaiaamuna (liian) aikaisin reissuun, emmekä siksi ehdi juhlimaan oikeana päivänä, ainakaan perinteisen kaavan mukaan. Syy, että juhlimme jo perjantaina, oli osittain se, että tämä lauantai oli varattu pakkailulle, mutta myös se, että näin pystyimme syömään isänpäiväkakkua kahtena päivänä ja saimme sen jopa tuhottua ihan kokonaan :) Tämän tosiasian hoksasin tosin vasta perjantaisella kauppareissulla ja niinpä mukaan tarttui valmis kakku paikalliselta Baker Hansenilta. (No, totuuden nimissä, kakkujen leipominen ei muutenkaan ole ihan mun juttu...)




Juhon mielestä kakussa pitää tietenkin olla aina kynttilä ja hän mielellään auttaa myös puhaltamisessa. Tomi sai isänpäivälahjaksi kuvassakin näkyvän hienon hamahelmi-dinosauruksen sekä liput The Real Groupin joulukonserttiin Oslon konserttitalolle. Lahjan antajalla saattoi olla hieman omakin lehmä ojassa tämän lahjan suhteen...

Illalliseksi nautimme sienileikkeitä, joita siskoni joskus vuosia sitten valmisti muistaakseni äitienpäivänä lapsuudenkodissamme. Hyvältä maistuu yhä vaan, joten kiitoksia siskolle vinkistä! Ohje löytyy luultavasti jostain erittäin vanhasta Gloriasta, mutta myös Glorian parhaasta ruokakirjasta vuodelta 1996. Tämä on erittäin simppeli kanaruoka (tai vaikka vasikanliharuoka, jos jostain vasikkaa onnistuu käsiinsä saamaan), mutta valkoviinin ja smetanan yhdistelmä nostaa ruuan jotenkin ihan omalle, juhlavalle tasolleen. Suosittelen!

Sienileikkeet

4 vasikanleikettä, broilerinrintaa tai kalkkunan rintaviipaletta.
1/2 sitruunan mehu
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
2 rkl ruokaöljyä
4 rkl voita
Kastike:
500 g herkkusieniä
valkopippuria
salottisipuli
purkki smetanaa
noin 1,5 dl valkoviiniä

Nuiji leikkeitä nyrkillä vähän litteämmiksi, jos se on tarpeen. Hiero ne runsaalla sitruunamehulla ja mausta suolalla. Kääntele vehnäjauhoissa. Paista kauniin kullanruskeiksi öljyn ja voin seoksessa molemmin puolin. Ohuet leikkeet kypsyvät nopeasti.
Viipaloi herkkusienet ja paista nekin kauniin kullanruskeiksi pannulla. Lisää hiukan sitruunamehua, suolaa ja valkopippuria. Lisää hienonnettu salottisipuli ja anna senkin kuullottua. Kaada sitten joukkoon valkoviini ja smetana. Anna seoksen kiehua kunnes se sakenee. Lisää leikkeet kastikkeen joukkoon ja tarjoa heti.

Mielestäni puolikkaan sitruunan mehu ei kyllä riitä alkuunkaan, mutta kannattaa silti olla maltillinen, ettei kastikkeesta tule liian sitruunaista ja kirpeää. Smetanaa (tai Norjassa rømmeä) voi olla reippaamminkin, kunhan sitten vastaavasti lisää ehkä myös hieman valkoviiniä. Valkoviinin tulisi maistua hienostuneen hedelmäisen pirskahtelevana :) Lisukkeena voi tarjota vaikka risottoa tai röstiperunoita, joita me tällä kerralla viritimme hieman homejuustolla. Nuo röstiperunat löytyivät suoraan kaupan pakastealtaasta, vaikka tulisihan niistä itse tehden paljon parempia. Joskus vaan täytyy yleisen hyvän nimissä hieman oikaista.

Tjaa, näyttää vähän epämääräiseltä läjältä, mutta on kyllä oikeasti erittäin hyvää. Niin ja salottisipulia ei nyt juuri sattunutkaan olemaan kaapissa, joten sen korvasimme punasipulilla.

Kuten jo totesin, aamulla on lähtö edessä. Täältä tullaan, aurinko, meri ja lämpö! Näkymisiin reilun viikon päästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.