lauantai 22. lokakuuta 2011

Terveisiä keittiöstä

Tästä uhkaa nyt tulla vallan ruokapainotteinen blogi, mutta silläkin uhalla laitan taas muutaman ohjeen jakoon. Uusimassa Glorian ruoka&viini -lehdessä oli ohje porkkana-cashewpihveihin ja niitähän sitten tänään tein meille lounaaksi. Ihan mukiinmeneviä, vaikkakin melkoisen hankalia paistaa, koska taikina oli erittäin löysää. Ensimmäisen paistoerän jälkeen lisäsinkin hieman korppujauhoja taikinaa tukevoittamaan.

Porkkana-cashewpihvit (noin 12 kpl)

500 g porkkanoita
1 dl cashewpähkinöitä
2 rkl ananas- tai appelsiinimehua
2 kananmunaa
1 rkl oliiviöljyä
2 dl hienonnettuja yrttejä (esim. korianteri, persilja tai minttu)
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua juustokuminaa (eli jeeraa)
1 tl jauhettua korianteria
2-3 rkl vehnäjauhoja

paistamiseen voita ja öljyä

Mittaa cashewpähkinät ja mehu kulhoon ja anna liota 5 min. Kuori porkkanat ja raasta hienoksi raasteeksi. Mittaa cashewpähkinät liemineen, porkkanaraaste, kananmunat, oliiviöljy, yrtit, hunaja, suola, mausteet ja vehnäjauhot monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi taikinaksi. Porkkanoiden mehukkuudesta riippuu, kuinka paksua taikinasta tulee. Jos taikina tuntuu liian juoksevalta, lisää vähän vehnäjauhoja joukkoon. (Tai vaikka korppujauhoja.) Kuumenna pieni nokare voita ja tilkka öljyä lettupannun koloissa. Lisää noin 3 rkl taikinaa koloihin ja tasoita pinta. Paista 3 min molemmin puolin.

Meillä tämä tarjoiltiin ihan vaan ronskisti perunamuusin sekä kylmän kermaviilikastikkeen kanssa. Hyvin maistui vegeruoka kaikille pojillekin :) (No illalla otettiin kyllä vähän takaisin uunimakkaran muodossa...)




Naputtelenpa nyt samalla pari kalaruokaakin, joita kokkailin tässä joskus aiemmin. Ensimmäinen niistä on jonkinlainen versio perinorjalaisesta kalapihvistä (=fiskekake). Tosin en kyllä koskaan ole sellaista syönyt ja kieltämättä kaupan valmiskalapihvit ei ihan heti syömään houkuttelekaan kalvakkaalla ulkonäöllään. Mutta siis kaikesta huolimatta, kuvittelen niiden ehkä olevan (parhaimmillaan) jotain valmistamieni kalapihvien kaltaisia. Ohjeen näihin löysin Ruokatorstai-kirjasta.

Kalamurekepihvit (12-14 kpl)

500-600 g tuoreita, nahattomia kalafileitä (itse käytin turskaa ja ruijanpallasta eli kveiteä)
1,5 dl korppujauhoja
2 dl (kevyt)ranskankermaa tai ruokakermaa
1/2 sitruunan mehu
1 tl kuivattua tilliä (korvasin tämän tuoreella, kun ei kuivattua löytynyt kaapeista)
1 ruukku ruohosipulia
1 sipuli
1 rkl öljyä
2 munaa
1 tl suolaa
1/2 tl sitruunapippuria
öljyä paistamiseen

  1. Mittaa kulhoon korppujauhot ja sekoita niihin ranskankerma tai ruokakerma, sitruunamehu, tilli ja silputtu ruohosipuli.
  2. Silppua sipuli hienoksi ja paista pehmeäksi öljyssä. Lisää sipulit ja munat kulhoon ja sekoita.
  3. Jauha ruodottomiksi käsitellyt ja paloitellut kalafileet monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa hienoksi. Jos et ole poistanut lihasruotoja, jauha kala lihamyllyssä kahteen tai kolmeen kertaan.
  4. Lisää kala ja suola sekä sitruunapippuri kulhoon muiden aineiden joukkoon ja sekoita hyvin.
  5. Kuumenna pannu. Lisää öljyä kuumalle pannulle. Paista ensin pieni koepihvi ja maista, onko suolaa sopivasti. Muotoile kalamureketaikinasta pulleita pihvejä ja laita ne pannulle kypsymään. Vähennä lämpöä ja paista pihvit kypsiksi sekä kauniin ruskeiksi molemmin puolin.
Näidenkin kanssa taisin tarjota perunamuusia sekä tillipestoa, johon googlailin ohjeita ja lopulta sovelsin ja sävelsin hieman omasta päästäni. Hyvää tuli, vaikken muistakaan, miten sen tein.



Toinenkin kalaruokaohje on peräisin Ruokatorstai-kirjasta. Siihenkin käytin turskaa (no kun kerran Norjassa ollaan!) sekä ihan uteliaisuuttani seitä, jota täällä myydään tietenkin myös tuoreena.

Kalaa kookosmaidossa

500 g kalafileetä
200 g katkarapuja
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 tuoretta mietoa thai-chiliä
1 tl inkivääriä
2 pientä laakerinlehteä
4 neilikkaa
1/2 tl murskattuja kardemummansiemeniä
1/2 tl jeeraa
4 dl kookosmaitoa (1 tlk)
1 tl tummaa sokeria
1,5 tl suolaa
tuoretta korianteria

  1. Silppua sipuli ja valkosipulit, hienonna chilit, raasta inkivääri, murskaa laakerinlehdet ja neilikat ja kuullota niitä sekä kardemummaa ja jeeraa kuumassa öljyssä muutaman minuutin ajan. Chilillä voit säädellä seoksen tulisuutta.
  2. Lisää kookosmaito, hieman sokeria ja suola. Kiehauta.
  3. Leikkaa kalafilee reiluiksi paloiksi. Voit käyttää useampaakin erilaista kalaa.
  4. Lisää kalapalat kastikkeeseen ja kypsennä lempeällä lämmöllä kannen alla 5-7 minuuttia. Lisää katkaravut vasta lopuksi, vain kuumenemaan.
  5. Hienonna pinnalle tuoretta korianteria ja tarjoa keitetyn riisin kera.
Mausteita lisäsin hieman reilummallakin kädellä.Tosin chilin kanssa pihistelin, koska tarjosin tätä myös Lasselle ja ajattelin, että ehkä on viisainta totuttaa pikkumies tulisempiin mausteisiin vähän kerrallaan. Hyvin kyllä maistui jälleen molemmille pojille ja oli mukavaa vaihtelua sille "lohta uunissa" -tyyppiselle vakioratkaisulle. Kuvaa tästä ruuasta ei valitettavasti löytynyt, mutta toivottavasti joku uskaltautuu tätä sokkonakin kokeilemaan :)

Täällä vietetään rauhallista viikonloppua, sillä Juholle nousi päivällä kuume ihan puskista. Toivottavasti menee yhtä pian pois kuin tulikin, koska sairastelu nyt vaan on niin tylsää.

2 kommenttia:

  1. Onko sinulla joku mylly jolla jauhat kalan? Ja onko iso maku ero jos tekee turskasta versus kveite? Turskaa on pakastin taynna enka ole viela hyvaa reseptia keksinyt. Kun taas kveite on tosi hyva kala ja sita meilla syødaan paljon.

    VastaaPoista
  2. Mulla on ihan tavallinen Braunin sauvasekoitin, johon on sitten useampi lisäosa. Ja niistä yksi on ikään kuin tehosekoitin isolla terällä, joka kyllä hienontaa ihan näppärästi. Omani on vuosien takaa, mutta tästä linkistä löytyy uudempi versio tuosta masiinasta: http://www.braun.com/fi/household/food-preparation/hand-blenders/multiquick-5.html

    Laitoin pihveihin siis noita molempia kaloja, mutta varmaan ihan hyvää tulee pelkällä turskallakin. Ja jos yhtään pidätte aasialaishenkisistä mauista niin tuohon toiseen kalaohjeeseenkin turska sopii oikein hyvin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.