maanantai 26. syyskuuta 2011

Päiväkotiruokaa

Mun on jo pidemmän aikaa pitänyt kirjoitella Suomen ja Norjan eroavaisuuksista, joten aloitan nyt lähimpänä sydäntä olevasta aiheesta eli ruuasta. Ja vielä tarkemmin päiväkotiruuasta ja -ruokailusta.

Suomessa keskustellaan kai lähinnä siitä, että millaista ruokaa lapsille päivähoidossa tarjoillaan, mutta täällä tuo keskustelu tyrehtyisi aika lyhyeen. Kun ei tarjoilla. Siis ruokaa. Norjassa on hyvin vahvassa "matpakke-kulttuuri" eli lapset kantavat kotoa eväät mukaansa niin päiväkotiin kuin kouluunkin. Ja koska kylmäsäilytys- ja lämmitysmahdollisuuksia ei yleensä ole, ovat eväät pääsääntöisesti leipää, leipää ja vielä kerran leipää. (No yläkouluikäiset ovat havaintojeni mukaan vaihtaneet kotoa kuljetettavat eväät kaupasta ostettavaan pullaan ja limsaan...) On siinä suomalaisella, lämpimiin lounaisiin tottuneella hieman ihmeteltävää! Tosin ihan yhtä lailla norjalaiset ihmettelevät sitä, että me syömme kaksi kertaa päivässä lämmintä ruokaa. Eikös siinä ihan vallan lihokin?! Sanoi avoimen päiväkodin täti, joka söi lounaakseen vehnäleipää maksapasteija- ja juustopäällysteellä ja nappasi sitten vielä pullankin kassistaan...

Vähitellen tässä on parin vuoden aikana tottunut näihin leipälounaisiin, mutta vieläkään en ymmärrä, että lasten pitää pärjätä pelkällä leivällä pitkälle iltapäivään saakka. Toki kekseliäät vanhemmat täyttävät noita matpakkeja muullakin kuin pelkällä leivällä, mutta lämmintä ruokaa lapset harvemmin kuitenkaan saavat. Joissakin päiväkodeissa tarjoillaan joinakin päivinä lämmin ruoka (yleensä kai keittoa tai puuroa), joissakin tarjotaan ehkä sitä leipää, mutta on myös päiväkoteja, joissa ei tarjoilla mitään ruokaa. Kaikkeen kai tottuu, mutta olen silti moneen otteeseen kiitellyt, että meidänpä ei tarvitse aamulla väsätä eväitä mukaan ollenkaan. Juhon päiväkoti on nimittäin norjalaisittain ihan kummastus; siellä tarjoillaan kaikki kolme päivän ruokaa ja joka päivä lämmin lounas. Nyt voisi olettaa, että ihan varta vasten valitsimme tämän päiväkodin juuri tämän ruokatarjoilun vuoksi, mutta täytyy myöntää, että ihan munkilla meni. Meille selvisi vasta jälkeenpäin, että päiväkodissa tarjoillaan kaikki ruuat ja toisaalta, emme ehkä edes hakuvaiheessa vielä tajunneet, että moinen on kovin harvinaista täällä. Jopa niin harvinaista, että norjalaisen Foreldre & Barn -lehden Mat & Helse -julkaisussa (01/2011) oli juttu Juhon päiväkodista. Ja sattuipa olemaan juuri Juhon ryhmästäkin.

Kuvan Leah-tyttö on yksi Juhon parhaimmista päiväkotikavereista

Juhon päiväkodissa on tosiaan oma kokki, joka tekee kaikki ruuat alusta lähtien. Ilmeisesti hyvää ruokaa tekeekin, ainakin Juhon mielestä. Juho saisi päiväkodissa aamupalankin, mutta niin aikaisin emme kyllä yleensä ole liikenteessä, joten Juho syö siellä lounaan ja välipalan. Välipalalla on yleensä aina hedelmiä sekä sitä leipää mitä mielenkiintoisemmilla päällysteillä. Juho syö ihan mukisematta (ja siis oikeasti tykkää paljonkin) mm. mätitahnat, makrillitahnat ja ruskeat juustot. Omaan makuhermooni nuo eivät oikein iske.

Että ollaanpa siellä Suomessa ihan tyytyväisiä, että lapsille sentään tarjoillaan ruokaa niin päiväkodissa kuin koulussakin. Vai kuinka moni vanhempi ilolla laittaisi joka päivä maittavat ja monipuoliset eväät mukaan lapsilleen...? Jotka vielä mahdollisesti palautuisivat syömättöminä kotiin, kun kaverilla oli paremmat eväät :)

Pirteän syksyistä alkuviikkoa!

3 kommenttia:

 1. Juholla on kyllä paikallisittain aivan mahtava päiväkoti! Kolmen ruuan (aamupala, lounas, välipala) mukaan pakkaaminen kahdelle lapselle ON työlästä, vaikka alkaakin jo meiltä sujua rutinoituneesti.

  Norjan kielessä on minusta muuten hassua, että middag tarkoittaa lämmintä ruokaa riippumatta mihin kellonaikaan sitä syödään. Jutussakin sanottiin että lapset saavat middagsmat lounaaksi :)

  VastaaPoista
 2. Oho, onpas erikoinen norjalainen paivakoti. ihan luxia:)
  Tanaan joku oli laittanut mun fb.sivuille tallaisen hauskan linkin
  http://www.vau.fi/Perhe/Vanhemmuus/Tanaan-opetatte-poikani-ajamaan-polkupyoralla/?id=161390

  VastaaPoista
 3. Luksusta se tosiaan täällä on, vaikka Suomessa tietenkin ihan itsestäänselvyys.
  Melkoisia vanhempia tuon linkin jutussa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.