torstai 15. syyskuuta 2011

Arkiruokaa

Minulta kysyttiin tänään, millaista ruokaa me arkisin syömme. (Terveisiä vaan T:lle, jos tätä lueskelet!) Enpä kyllä ihan äkkiseltään osannut vastata. Eilen syötiin sushia, tänään jauhelihakeittoa. Eli skaala taitaa olla aika laaja :)


Ei nyt ehkä ihan oikeaoppisesti mene haarukalla, mutta sushi maistui kuitenkin.

Löysin koneelta useammankin kuvan viime viikkojen arkiruuista, joten kun aiheesta nyt oli juttua ja jäin tätä pohtimaan niin naputtelenpa tännekin jotain ohjeiden tapaisia. Jos vaikka joku muukin saisi ideoita ruokapöytäänsä ja ihan itsellenikin muistutukseksi, mitä ruokia voisi taas joskus tehdä.


Punajuuripasta

4-5 keskikokoista punajuurta
muutama siivu pekonia
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
n. 2 dl kermaa
n. 100 g sinihomejuustoa
mustapippuria
rucolaa
pastaa (esim. fusilli tai penne)

Pese ja keitä punajuuret pehmeiksi. Kuori punajuuret ja suikaloi / paloittele ne sopiviksi suupaloiksi. Keitä pasta. Paista pekonit sopivan rapsakoiksi ja siirrä lautaselle talouspaperin päälle odottelemaan. Kuullota sipulisilppu pekoninrasvassa (tai öljyssä), lisää murskatut valkosipulit ja punajuurisuikaleet. Kuullota hetken aikaa ja lisää sitten kerma. Anna hautua hetki ja lisää homejuusto muruina joukkoon. Mausta mustapippurilla. Sekoita pasta ja kastike keskenään. Lisää pekonisilppu ja rucola annoksen päälle lautasella ja halutessasi vielä hieman homejuustoa. (Tähän ei ollut mitään varsinaista ohjetta, joten hieman muistelemiseksi meni. Ehkä se kuitenkin jotenkin näin valmistui :) )


Tyytyväinen asiakas



Tämä ruoka on vohkittu keittiöömme loistokokki-H:lta. Kiitoksia vaan :) Alun perin taitaa olla peräisin Yhteishyvän ruokalehdestä. Eipä tämä kai kovin afrikkalaista ole nimestään huolimatta, mutta ihan kivoja makuja tässä kuitenkin on, etenkin kun lisää mausteita vähän ohjetta reippaamalla mitalla.

Afrikkalainen jauhelihakuskus (eli Juhon mukaan vis-vis)

1 rkl öljyä
2 valkosipulin kynttä
1 porkkana
400 g (vähärasvaista) jauhelihaa
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
0,25 tl kanelia
0,75 dl rusinoita
0,75 dl neljän hedelmän mehua
1 tl suolaa
0,5 dl vettä
100 g pakastepapuja

kuskusta
maustamatonta jogurttia
tuoretta korianteria


Kuumenna öljy kasarissa. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja leikkaa porkkana tikuiksi. Ruskista liha öljyssä, lisää loppuvaiheessa valkosipuli ja porkkana. Lisää mausteet, rusinat, nektari, suola ja vesi. Hauduta ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää pakastepavut ja anna hautua vielä 5 minuuttia, kunnes pavut ovat kypsiä. Tarjoa pakkauksen ohjeen mukaan tehdyn kuskusin, jogurtin ja korianterin kanssa.


Onpas suhruinen kuva, eikä keiton stailausyrityskään ihan onnistunut...

Bataattikeitto (Valion ohje hieman tuunattuna)

8 dl vettä
1,5 kasvisliemikuutiota
1 sipuli
1-2 bataattia (yht. noin 500g)
3 porkkanaa
1 valkosipulin kynsi
1/2 pkt Koskenlaskijaa
1 dl kermaa
tuoretta rakuunaa
mustapippuria
(suolaa)

tarjoiluun
paahdettua pekonia
ranskankermaa

Kuori ja kuutioi sipuli, bataatti ja porkkanat. Lisää ne kiehuvaan kasvisliemeen valkosipulin kynnen kanssa. Keitä kypsäksi, n. 30 min.
Soseuta keitto. Lisää juusto nokareina sekä kerma. Sekoittele ja anna kiehua kunnes juusto on sulanut, n. 3 min. Lisää hienonnettua rakuunaa ja mustapippuria myllystä. (Mausta suolalla.) Ripottele lautasella keiton päälle pekonisilppua ja lisää nokare ranskankermaa.



Aasialainen spydäri eli paistettua riisiä (ohje lainattu täältä)
3-4 dl valmiiksi keitettyä jasmiiniriisiä (mielellään päivän tai pari vanhaa)
2 rkl kookos- tai oliiviöljyä
2 kesäsipulia varsineen
3 valkosipulinkynttä
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
2 porkkanaa
2 tomaattia
kourallinen tuoreita herneitä
kourallinen cashew-pähkinöitä
2 kananmunaa
2 tl soijakastiketta (tai maun mukaan)
ripaus ruokosokeria
suolaa
valkopippuria
tuoretta korianteria tai thaibasilikaa
2 lohkoa limeä
tarjoiluun: kurkkua

Pilko kesäsipuli, valkosipuli, porkkana ja tomaatti melko pieniksi kuutioiksi.
Kuumenna pannulla öljy ja lisää kesäsipuli, valkosipuli, inkivääri ja porkkana. Kuullota, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää sen jälkeen riisi, tomaatti ja herneet ja paistele viitisen minuuttia. Lisää cashew-pähkinät ja paista hetki.
Työnnä riisi lastalla pannun toiseen päähän ja riko tyhjään päähän kananmunat. Anna kypsentyä hetki ja sekoita kananmunat lastalla kokkeliksi. Sekoita riisin joukkoon. Mausta soijakastikkeella, ruokosokerilla, suolalla ja valkopippurilla. Silppua lopuksi päälle hieman tuoretta korianteria tai thaibasilikaa.
Tarjoile limelohkon ja halutessasi kurkun kanssa.

Jätin herneet pois, mutta lisäsin maustamatonta suikaloitua kanaa sekä sieniä. Taisin lorauttaa sekaan myös hieman sweet chili saucea. Tämä maistui myös Lasselle, kun otin hänen annoksensa erikseen ennen soijalisäystä.


Tämä ruoka syntyi tänään, kun katsoin, mitä kaapeista löytyy. Yllättävän hyvää tästä tuli tämmöiseksi pyttipannuhenkiseksi pastaksi.

Kana-fetapasta

n.300g marinoimatonta broilerinfilettä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
noin 5 aurinkokuivattua tomaattiviipaletta
1/2 prk tomaattimurskaa / paseerattua tomaattia tms.
n. 1dl kermaa
n. 100g fetaa kuutioina
kuivattua oreganoa ja timjamia
mustapippuria
(ripaus sokeria)
suolaa
pastaa (vaikka penneä)
basilikaa
parmesania

Kuullota sipulisilppu öljyssä, lisää murskatut valkosipulit ja kuutioidut tomaatit sekä ohuiksi paloiksi suikaloidut kanat. Ruskista hetki. Lisää tomaattituote, kääntele hetki ja lisää sitten kermaloraus. Kippaa hetken päästä sekaan fetapalat sekä kuivatut yrtit. Anna hetki tekeytyä ja maistele. Saattaa tarvita ripauksen sokeria makua pyöristämään. Mausta mustapippurilla ja ehkäpä suolalla. Lisää silputtua basilikaa. Sekoita keitetyn pastan kanssa ja tarjoile heti. Raasta päälle parmesania.

Lasse ihastui tähän pastaan ihan tosissaan ja söikin ihan itse ison annoksen.

 Maistui se hyvin isoveljellekin.

Siinäpä kunnon pläjäys meidän keittiöstämme. Jääkaappiin jäi vielä yksi kaalinpää ja pakasteeseen paketti lampaanjauhelihaa, joista ajattelin huomenna väsäillä kaalilaatikkoa. En mä kyllä vieläkään osaa vastata, mitä meillä arkisin syödään. Ruokaa? :)

3 kommenttia:

  1. Kiitos ruokavinkeistä! Tuntuu että meillä syödään nyt jatkuvasti samaa ruokaa (joka ei muuten ole sushia...) joten simppeleitä maistuvia arkiruokia olenkin kaipaillut.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti ohjeet ovat edes suurin piirtein kohdallaan. Omat reseptit kun ovat usein vähän luokkaa "hieman tuota ja vähän tätä ja sitten vielä jotain, mitä sattuu löytymään" :)

    VastaaPoista
  3. Kas täällähän oli tutunnäköistä ruokaa =D Joltain H:lta, tai sitten mä oon kyllä saanut ylennyksen ;) Mutta kiittelemään piti oikeastaan tulla: veikkaan että ensi viikon pari pelastusta ovat nimeltään "punajuuripasta" sekä "paistettu riisi". Mutta jostain syystä mä haluan (tarvitsen, juu-u!) nyt sushia...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.