tiistai 1. toukokuuta 2012

Første mai

Vielä ehtii toivottaa hauskaa vappua!

Norjassa vappua ei juuri vietetä, tai ainakaan siinä muodossa kuin Suomessa. Tänään, siis vappupäivänä, on toki pyhäpäivä, mutta suurimmalle osalle tämä taitaa vain olla yksi arkipyhä, jolloin voi sopivasti tehdä pihahommia tai vain nautiskella keväästä omalla terassilla. Suurin piirtein samoilla kuvioilla meidänkin vappumme on sujunut. Norsk-Finsk Forening järjestää perinteisen vappupiknikin Frognerpuistossa, mutta emme tänä(kään) vuonna lähteneet sinne vaan nautiskelemme keväästä ihan kotioloissa ja valmistaudumme samalla isännöimään ja emännöimään loppuviikon kaksia eri suomalaisvieraita sekä huomisia Juhon päiväkotisynttäreitä. 

Joitain suomalaisen vapunvieton perinteitä kuitenkin koitimme pojille esitellä ja niinpä nautimme tänään simaa sekä munkkeja. Sima ei ollut poikien keskuudessa kovin iso hitti, joten nelisen litraa olisi nyt sitten äidin ilmeisesti kyettävä lähipäivien aikana hörppimään simaa kitusiinsa. Mielestäni sima kyllä oli ihan onnistunutta tänä vuonna, koska lisäsin siihen aika reippaasti sitruunaa niin kuorina, paloina kuin mehunakin. Munkkeja paistoin itse asiassa ensimmäistä kertaa ikinä ja oikein hyvin onnistuivat. Ohjeen nappasin uusimmasta Maku-lehdestä ja naputtelen sen tähän lähinnä itseäni varten, kun taas vuoden päästä etsiskelen sopivaa ohjetta.

Munkkirinkilät (n. 40 kpl)

5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 munaa
13-14 dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä
Paistamiseen
1 l rypsiöljyä
Päälle
sokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola, munat ja vajaa puolet jauhoista. Alusta taikinaan rasva ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä tasaiseksi. Leivo se tangoksi ja jaa 40 palaan. Muotoile palat haluamallasi tavalla. (Munkkirinkilät: pyörittele taikinapalat pulliksi, paina kädellä hieman. Kohota liinalla peitettyinä. Paina jauhotetulla sormella reikä pullien keskelle ja suurenna reikää pyörittämällä munkkia varovasti sormien ympäri.)

Kuumenna öljy isossa padassa 170-180-asteiseksi. (Paistolämpömittarin kärki voi olla öljyssä koko paistamisen ajan.) Pudota 2-3 rinkilää varovasti öljyyn ja paista 1-2 minuuttia puolta kohden. Käännä munkit ja jatka paistamista vielä noin minuutti. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Pyörittele vielä lämpimät munkit sokerissa lautasella.

Loppuun vielä todisteita kevään edistymisestä:





4 kommenttia:

  1. Oi kun oliskin saanut simaa:) Ai tama pihojen rapsutus on ihan ilmiø? Taallakin tuntui, etta ihmiset laittavat pihojaan vaikka lunta on viela aikalailla:)

    VastaaPoista
  2. No hitsi kun asuisit vähän lähempänä niin voisit tulla auttamaan noiden mun simojen kanssa :)

    VastaaPoista
  3. Anders tog påsen med rabarber før sopor som blev kastade så dessvärre kom den aldrig i jorden :( Men eftersom er verkar växa som ogräs kanske jag kommer och knycker mer ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.