keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Lunta!

Itsenäisyyspäivän iltana se sitten alkoi, siis lumisade. Ja ihan hyvin sitä illan ja yön aikana satelikin. Maisema muuttui kertaheitolla paljon kauniimmaksi ja valoisammaksi. Tosin pihaa kolatessa palautui kyllä se kolikon toinenkin puoli mieleen...


Harjoittelinpa vähän tällaista kollaasin tekoakin näillä lumikuvilla. Huomatkaa yläkerran ikkunasta näkyvä Holmenkollenin hyppyrimäki. Ja samasta ikkunasta toiseen suuntaan siintää jossain kaukana vuono, jos oikein tarkasti osaa katsoa :)

Eilen juhlistimme Suomen itsenäisyyspäivää ruotsalaisen ystäväperheemme kanssa täällä meillä. Koitin kovasti miettiä jotain suomalaista ruokaa, mutta kun en sopivaa keksinyt, tarjosin uuniperunoita erilaisilla täytteillä. Jälkiruuaksi oli sentään perisuomalaista leipäjuustoa lakkahillon kera. Ja oli meillä myös mustaleimaista emmentaalia ja Aura Goldia herättämässä ruokahalua sekä Fazerin suklaakonvehteja makeaksi lopuksi.


Melko epämääräisen näköisiä tahnoja, mutta maku oli ihan kohdillaan.Täytteiden ohjeet ovat yhdistelmiä ja sovelluksia vähän sieltä sun täältä, joten en siksi viittaa mihinkään lähteeseen :)

Kinkkutäyte
1 prk ranskankermaa
100 g palvikinkkua hienonnettuna
1 maustekurkku kuutioina
1 sipuli hienonnettuna ja voissa / öljyssä kuullotettuna
sinappia (esim. honey dijon)
ripaus ruokosokeria
persiljaa hienonnettuna
mustapippuria
(suolaa)

Jokiraputäyte
1,5-2 dl maustamatonta jugurttia (mielellään paksua, turkkilaista)
1 dl majoneesia
muutama ruokalusikallinen ranskankermaa
1 (pieni) punasipuli hienonnettuna
yhden sitruunan kuori raastettuna
hieman sitruunanmehua
n. 1/2 punttia tilliä hienonnettuna
100 g jokiravunpyrstöjä karkeasti paloiteltuna
mustapippuria
(suolaa)

Herkkusienitäyte
200 g herkkusieniä (itselläni oli ruskeita herkkusieniä)
1 pieni sipuli
voita paistamiseen
1 /2 dl persiljaa
n. 2 tl balsamicoa (tai maun mukaan)
2 dl ranskankermaa

Paloittele sienet melko hienoksi ja paista ensin kuivalla pannulla. Nesteen haihduttua, lisää voita ja hienonnettu sipuli. Lisää sitten balsamico, sekoittele ja hetken päästä sekaan myös ranskankerma ja hienonnettu persilja.

Kylmäsavulohitäyte
n. 100 g kylmäsavulohta
n. 1 dl ranskankermaa
tilliä
sitruunanmehua
mustapippuria

Hienonna lohi esim. monitoimikoneessa ja lisää muut ainekset joukkoon.

1 kommentti:

  1. Kiva, etta tekin olette saaneet lunta sinne etelaan:)
    Ja ihanaa.. olette olleet ihan oikeassa ETELASSAKIN! Aurinkoa kylla kaipaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.