keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Muutaman ajatuksen olen jo suonut jouluruuille ja näitä ajatuksia voisin täälläkin jakaa, jos joku muukin saisi ideoita omaan joulupöytäänsä. Veikkaan myös, että joulun alla on niin hösis päällä, ettei silloin juurikaan kuvailla tai ainakaan naputella ohjeita blogiin. Fiksuhan toki tekisi pakastimen piukkaan laatikoita ja hyvissä ajoin, mutta tuollainen fiksuus nyt ei ollenkaan ole minua. Uskon viime hetken stressiin ja paniikkiin.

Sen verran kuitenkin ennakoin, että kaivelin mainioksi todetun bataatti-vuohenjuustolaatikon ohjeen esille jo nyt enkä sitten siinä kiirepaniikissa. Tämä on muuten siitäkin oiva laatikko, että se melkein korvannee imelletyn perunalaatikon, jos joskus jollekin sattuisi käymään esim. niin, ettei se perunalaatikko imeltyisikään. Niin kuin vaikka minulle ehkä on joskus mahdollisesti saattanut käydä.

Bataatti-vuohenjuustolaatikko (Glorian R&V 8/2009)

1 kg bataatteja
200 g (tanko)vuohenjuustoa (esim. Chèvrus)
n. 1 dl ruokakermaa
1/2 dl vaaleaa siirappia
1/4 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi
korppujauhoja
voinokareita

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Kuori ja lohko bataatit. Keitä bataattilohkot vähässä, suolalla maustetussa vedessä (1tl suolaa / 1 l vettä) kypsiksi noin 20 minuuttia lohkojen koosta riippuen. Kokeile kypsyyttä veitsellä.
Kaada bataattien keitinvesi pois, mutta säästä tilkka soseen ohentamiseen. Soseuta bataatit sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Ohenna tarvittaessa keitinvedellä. Murustele juusto joukkoon. Lisää kerma, siirappi, chili, suola ja pippuri. Sekoita.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripota korppujauhoa ja lisää voinokareita pinnalle. Kypsennä laatikkoa 150-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia.

Punajuurta tulee joulupöytäämme aivan varmasti jossain muodossa. Jo klassikon asemaan on noussut punajuuri-homejuustovuoka, mutta uutena tulokkaana voisin kokeilla joko punajuuri-vuohenjuustosalaattia tai vuohenjuustoisia uunipunajuuria. Tässäpä niihinkin ohjeita:

Punajuuri-vuohenjuustosalaatti (Gloria joulukuu 2009)

4-8 punajuurta
Glaseeraukseen
3-4 rkl voita
1/2 dl sokeria
1 rkl tuoretta, silputtua timjamia
1 rkl tuoretta, silputtua rakuunaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
2-3 rkl vettä
suolaa
ripaus mustapippuria
Lisäksi
300g vuohenjuustoa

Kääri punajuuret folioon ja kypsennä uunissa 200 asteessa, kunnes ne ovat melkein kauttaaltaan pehmeitä. Kuori ja leikkaa lohkoiksi.
Glaseeraa punajuuret. Kuumenna voi ja sokeri kattilassa. Lisää punajuuret ja muut ainekset. Sekoittele punajuuria seoksessa muutaman minuutin ajan. Lisää tarvittaessa vettä. Pilko päälle silputtuja, tuoreita yrttejä.
Kun punajuuret ovat hieman jäähtyneet, murenna niiden päälle vuohenjuustoa ja tarjoile. Lehden kuvassa salaatin päälle oli vielä ripoteltu ainakin pinjansiemeniä ja ilmeisesti ohuiksi siivutettuja retiisejä. Ehkei reseptin laatija, Hans Välimäki, halunnut paljastaa kaikkia jippojaan :)

Vuohenjuustoiset uunipunajuuret (Maku 6 / 2011)

600g punajuurta
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

Tarjoiluun
150 g vuohenmaitojuustoa
3 dl rucolaa
2 rkl siirappia (balsamico)

Kuori ja lohko punajuuret. Ripottele punajuurille suolaa ja pippuria. Lorauta joukkoon öljy ja sekoita. Levitä lohkot uunipellille leivinpaperin päälle ja ripottele päälle timjamia. Kypsennä punajuuria 200 asteessa noin 40 minuuttia. Kumoa lämpimät punajuurilohkot tarjoiluastiaan. Koristele vuohenjuustolla ja rucolalla. Lorauta päälle balsamicokastiketta. Tarjoa heti.


Jouluruokia suunnitellessa piti päästä hieman joulutunnelmaan, johon piparit ja Aura Gold sopivat täydellisesti :)

5 kommenttia:

  1. Jänniä ohjeita, bataattilaatikkoa ainakin kokeilen, kun perunalaatikon imeltymisen kanssa on usein ongelmia, eikä jonkun siirapin liika käyttö ole mikään ratkaisu.
    Hyvä kun täällä on valmiiksi testattuja ohjeita.
    Gloriakaan en lue.

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä vaan! Blogisi perusteella olisinkin ollut melko yllättynyt, mikäli Gloria kuuluisi lukemistoosi :) Vaikka eipähän nämä blogit tietenkään kerro koko kuvaa kenestäkään henkilöstä.

    VastaaPoista
  3. Bataatteja, mistä niitä saa?! En ole onnistunut yhdestäkään lähialueen kaupasta bongaamaan. Ihan hiukan on joulumenyyn suunnittelu meilläkin kesken. Ihan pelkkään norjalaiseen lihapöytään en suostu ;)

    VastaaPoista
  4. Ainakin kaikissa mun vakiokaupoissani on näkynyt bataatteja eli siis søtpotet. Vakiokauppojani ovat mm. Bekkestuan Meny ja Coop Mega sekä CC Vestin Meny. Uskoisin kyllä, että kaikissa vähän isommissa kaupoissa niitä myydään. Välillä tosin saa olla laadun kanssa tarkkana, mutta niin se taitaa Suomessakin olla.

    VastaaPoista
  5. Meidän lähistöllä ei ole Menyä tai Coopia, joten siinä taitaa olla selitys. Nehän ovat valikoimaltaan vähän parempia kuin Rema ja Kiwi (Bunnprisistä puhumattakaan!), joissa minä useimmiten asioin. Täytyy sitten varmaan lähteä vähän kauemmas ostoksille.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.