sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Patailma

Yksi hyvä puoli syksyssä ja talvessa on se, että voi taas syödä pataruokia. Kukaan ei kai kiellä niitä syömästä keväällä ja kesälläkään, mutta itse kyllä miellän kaikenlaiset pitkään haudutettavat ruuat nimenomaan kylmän ja pimeän kauden syötäviksi. Tänään ilma on ollut viimeisen päälle syksyinen; muutama lämpöaste, kova pohjoistuuli ja tuntikausia jatkunut sade. Eli täydellinen patailma!

Me teemme burgundinpadan aina jotakuinkin Pastanjauhajien ohjetta seuraillen. Ja näinhän se suurin piirtein kuuluu:

n. 500 g naudanpaistia
pari porkkanaa
pari sipulia (tai kourallinen pikkusipuleita / shalottisipuleita)
paketillinen pekonia
200 g herkkusieniä
2 rkl tomaattipyrettä
pullo punaviiniä (+ toinen pullo juotavaksi!)
lihaliemikuutio
suolaa
mustapippuria
vehnäjauhoja
timjamia (ja / tai muita yrttejä)
laakerinlehti
(ehkä ripaus sokeria)
(valkosipulikaan ei ole pahitteeksi)

Pilko raaka-aineet, mutta ei ihan pieneksi silpuksi. Ruskista pekoni osissa ja paista kaikki ainekset vuoron perään pekonista irronneessa rasvassa. Siirrä ainekset ruskistuksen jälkeen isoon, uuninkestävään kannelliseen pataan. Pyörittele lihapalat ennen paistamista vehnäjauhoissa. Huuhtele paistinpannu lopuksi vesitilkalla ja kaada sekin pataan. Lisää pataan myös tomaattipyre ja mausta lihaliemikuutiolla, pippurilla ja yrteillä. Kaada joukkoon punaviiniä niin paljon, että ainekset peittyvät. Hauduta pataa uunissa miedossa lämmössä (noin 175-200 astetta) ainakin 2-3 tuntia. Tarkkaile välillä, ettei pata pääse kuivumaan ja lisää tarvittaessa vettä.



Seuraksi hyvää punaviiniä ja pöytään muutama kynttilä lämmittämään tunnelmaa. Näillä eväillä harmaa syyspäiväkin muuttuu asteen verran kirkkaammaksi :)



Lämmintä syysviikon alkua kaikille!

2 kommenttia:

  1. Moi!

    Tein just viikko sitten tuon ihan saman padan hirvestä; ohje oli aikoinaan Hesarissa.

    Siskosi

    VastaaPoista
  2. No sepäs sattui! Lasse on muuten tullut veljeensä; napsi ekana kaikki sienet ja vinkui niitä vielä lisääkin :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.