tiistai 18. lokakuuta 2011

Lemppariruokaa monessa polvessa

Yksi lempiruuistani lapsena oli äitini tekemä kana-riisivuoka eli kanaherkku, kuten se on seuraavan sukupolven keskuudessa nimetty. Joku tässä ruuassa vetoaa etenkin lapsiin, eikä meidänkään pojat tee tämän suhteen poikkeusta. Tänään taas tätä kanaherkkua valmistin ja molemmat pojat kauhoivat ruokaa menemään huomattavia määriä ja jopa poikkeuksellisen vauhdikkaasti.


















Varsinaista ohjetta tähän kanaruokaan ei kyllä ole olemassa tai sitten se on niin salainen, etten sitä ole äidiltäni saanut. Jonkin verran olen kuitenkin saanut urkittua ohjeistusta ja päätellyt loput itse. Alun perin (siis vuosikymmeniä sitten) ruoka tehtiin pakastekanasta (siis tosiaankin luultavasti kanasta eikä mistään broilerista), mutta sen verran saa oikoa, että broileriksi käy vallan mainiosti myös kaupassa valmiiksi grillattu versio. Kastikkeen nesteenä on kai alkujaan ollut pelkkää kermaa, mutta kanaliemellä jatkettuna ruuasta ei tule liian tuhtia. Toki onhan sitä kermaa tässäkin versiossa ihan riittävästi...

Kanaherkku

1 kokonainen grillattu broileri
n. 150-200 g riisiä (voi olla kokojyväriisiäkin)

Kastike
n. 50 g voita / margariiniä
n. 1 dl vehnäjauhoja
n. 5 dl kanalientä
n. 2-3 dl kermaa
currya
mustapippuria

(juustoraastetta)

Keitä riisiä noin puolet siitä ajasta, mitä ohjeessa lukee. Riisit kyllä kypsyvät uunissa muhiessaan. Paloittele broileri sopivan pieniksi suupaloiksi. Kaada riisi riittävän syvän (ja voidellun) uunivuoan pohjalle ja kippaa broileripalat päälle. Sulata voi (teflon)kattilassa. Lisää sekaan jauhot hyvin sekoitellen. Lisää kanalientä vähitellen, koko ajan voimakkaasti vispaten. Lisää seuraavaksi kermaa, kunnes kastikkeen koostumus on sopiva; ei liian tönkkö, mutta ei myöskään liian juokseva. Mausta maltillisesti currylla ja mustapippurilla ja kiehauta. Kaada sitten kastike riisien ja broileripalojen päälle ja lisää vielä halutessasi pinnalle hieman juustoraastetta. Sitten vaan vuoka uuniin (200 astetta) noin puoleksi tunniksi tai kunnes pinta saa hieman väriä.



Kiitos äidille ja mummulle tästäkin ruuasta!

5 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistæ:) Pitaa kokeilla. Kuulostaa silta etta maistuu lapsille ja helppo tehda.. eli toimii.

    VastaaPoista
  2. Kanaherkku uunissa. Kyllæ raaka-aineet ja tuoksut ovat ainakin sellaiset, etta luulisi kelpaavan lapsille:) Kiitos vinkista.

    VastaaPoista
  3. Kiitos taas perheen ruokkimisesta :) Tai siis juuri tätä en ole vielä kokeillut, mutta muutaman kivan vaihtelun arkiruokiin oon taas käynyt hakemassa. Kommentointi vaan onnistuu korkeintaan joka toinen kerta, koitan taas! Nyt mun oikeastaan piti kommentoida ruuan sijasta ihania kuvia pojista :)

    VastaaPoista
  4. Mä olen yrittänyt tähän kommentoida muutamiakin kertoja... huonolla menestyksellä. Josko tämä tällä kertaa onnistuisi!

    Mä olen tällä ohjeella myös kokeillut ja hitsit, kun tuli hyvää!

    Jos ei halua itse kokeilla tekemistä, mutta haluaa maistaa, niin ei muuta kuin Turkuun Puutarhakadulle ja etsii sieltä n. kohdasta 15 vanhan perinteisen Tähtibaarin ja lukee ruokalistaa (ei voi vaan tässä tapauksessa sanoa menua) ja toivoo, että löytää broileririisivuoan.

    Mutta tätä tullaan varmasti meillä nauttimaan toistekin, kiitos!!!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.