torstai 22. marraskuuta 2012

Kriisiapua

Tarkkasilmäinen voi bongata kuvasta nuhanenäisen raitapaidan.

Olen metsästänyt täydellistä kanakeittoa ja tähän pyrkiessäni testannut ties kuinka monta versiota tästä klassisesta lohturuuasta, jonka pitäisi tehota niin flunssaan kuin sydänsuruihinkin. Tähän asti keittelemykseni ovat olleet aina jollain tavalla vähän pliisuja. Melkein kelvolliseen tulokseen olin jo liemen suhteen päässyt, kunnes tajusin yhden yksinkertaisen, mutta kokonaisuuden kannalta olennaisen asian. Kanan tulee olla kypsää ja siis mieluiten grillattua. Olin ehkä sivullisten mielestä turhankin innoissani tämän yksinkertaisen asian tajutessani, mutta nyt minulla on se; täydellisen kanakeiton ohje! Ja koska en ole mikään kovin innovatiivinen amatöörikokki, menee kunnia tästä ohjeesta ruokablogiin suolaa&hunajaa, jota näköjään nyt oikein urakalla linkitän.

Opiskelen tällä hetkellä mm. terveyden ja mielenterveyden psykologiaa ja kriisityöhön liittyvällä luennolla luennoitsija totesi näin: Traumaattisen kriisin reaktiovaiheessa oleva ihminen tarvitsee kanakeittoa. Ei tällä keitolla ehkä kokonaan kuitata kriisityötä, mutta tuskin se ainakaan haitaksi on. Lämmittääpä se mukavasti myös tämän nuhaisen tenttiinlukijan oloa. Kaikki lämpöä, lohtua ja hyvää mieltä tuovat ruuat ovat varmasti enemmän kuin tervetulleita tässä marraskuun pimeydessä. Täydellisen kanakeiton ohjeen etsimisen voi lopettaa, se on tässä:

Täydellinen kanakeitto

3 rkl voita
1 sipuli
2 porkkanaa
2 tl keltaista currytahnaa (tai maun mukaan)
pieni pala tuoretta inkivääriä raastettuna
8-10 dl kanalientä
1/2-1 grillattu broileri
2 dl pakastemaissia
2 dl kermaa
n. 1,5 dl raakaa riisiä (esim. jasmiini)
korianteria tarjoiluun

Pilko sipulit ja porkkana pienenpieniksi kuutioiksi. Sulata voi kattilassa. Lisää sipuli, porkkana ja curry ja hauduttele erittäin miedolla lämmöllä kannen alla 25 minuuttia. 
Jos haluat keittoon riisiä, kuullota sitä hetki tässä vaiheessa ja lisää sen jälkeen kanaliemi. Lisää kana paloiteltuna. Keitä kunnes riisi on melkein kypsää ja lisää sen jälkeen maissi. Keitä kunnes maissi on kypsää ja lisää lopuksi kerma. Kuumenna vielä keitto. Lisää annoksen päälle korianteria.

Mikäli teet keittoa koko kattilallisen ja sitä jää mahdollisesti myös seuraavan päivän lounaaksi, kannattaa riisi keitellä erikseen ja lisätä sitä sitten valmiiseen keittoon. Muussa tapauksessa riisit imaisevat liemen keitosta ja muuttuvat ehkä muutenkin hieman mössöksi. Riisin voi myös jättää kokonaan pois, jos siltä tuntuu. Valkosipuli sopisi varmasti myös oivallisesti flunssakeittoon.

Torstai on toivoa täynnä ;)

3 kommenttia:

  1. Torstai on toivoa täynnä. Vaikka en olekaan traumaattisten kriisien asiantuntija, niin ainakin pienemmissä arjen kriiseissä ihminen kyllä tarvitsee kanakeittoa. Kivaa, että maistui teilläkin.

    VastaaPoista
  2. Kitoos :) Tätä ensi viikolla!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.