lauantai 27. elokuuta 2011

Putkiruokaa

Mullahan on tosiaan tämmöinen blogikin... Viime aikoina on koko blogi jäänyt ihan hunningolle ja kun tauko venyy pitkäksi, on entistä hankalampaa saada tänne jotain jutun juurta. Käväisimme viikon verran Suomessakin ja saatanpa siltäkin reissulta vielä jonkun lyhyen jutun tänne naputella. Mutta sitä ennen tarjoilen teille pikaisesti äsken nauttimamme illallisen kuva- ja reseptimuodossa.

No itse asiassa niistä kuvistakin tuli aika surkeita ja valmis ruokakin unohtui kuvata, mutta koska tämä on ihan yksi lemppariruuistamme niin julkaisen tämän kaikesta huolimatta. Kyseessä on joskus vuosia sitten Gloriasta bongaamani cannelloniohje, jonka vinkkasin sitten myös suosikkiruokabloggaajilleni Pastanjauhajille. Sielläkin tykättiin. Yleensä olemme väkertäneet cannelloniputketkin itse alusta lähtien pastataikinasta, mutta Suomesta tuliaisena tuomamme koko perheen flunssa on vienyt sen verran voimia, että tällä kerralla tyydyimme kaupan valmisputkiin. Työnjako tämän ruuan valmistamisessa on selvä: minä teen liha- ja juustokastikkeen ja Tomi täyttää putket. Niin ja yrttien silppuaminen on myös Tomin heiniä. Ainoat ruokaan liittyvät kuvat esittävät siis tuota täyttövaihetta.






Ja sitten siihen ohjeeseen. Tämä on siis peräisin Gloriasta 06/2004 ja liittyi juttuun, jossa oli esitelty Eila Kuurman 10 parasta ruokaa.

Yrtticannellonit
16-20 kpl cannelloniputkia

Täyte
500 g jauhelihaa
1-2 sipulia
4-6 aurinkokuivattua tomaattia
1 tlk tomaattimurskaa
3-4 valkosipulin kynttä
½ ruukkua basilikaa
½ ruukkua rakuunaa
½ ruukkua oreganoa
oliiviöljyä
(loraus punaviiniä)
(ripaus sokeria makua pyöristämään)
suolaa
mustapippuria

Juustokastike
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
5 dl lihalientä
2 dl kuohukermaa
1 dl valkoviiniä
200 g mozzarellaa raastettuna
1 dl parmesaaniraastetta

Kuutioi sipuli ja aurinkokuivatut tomaatit. Ruskista sipulisilppu ja jauheliha pannulla oliiviöljyssä. Kun jauheliha on ruskistunut, lisää joukkoon aurinkokuivatut tomaatit sekä silputut yrtit ja tomaattimurska. Lisää murskatut valkosipulin kynnet. Anna hautua 15 minuuttia. (Meillä tämä kyllä porisee liedellä hetken jos toisenkin) Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Käsittele cannelloniputket pakkauksen ohjeen mukaan. Täytä putket jauhelihamassalla ja asettele uunivuokaan. Jos täytettä jää yli, laita se cannelonien päälle.
Valmista juustokastike sulattamalla voi ja lisäämällä joukkoon vehnäjauho. Kaada kastikepohjan päälle lihaliemi ja valkoviini. Kypsytä kastiketta hiljaisella lämmöllä, kunnes se alkaa saostua. Lisää joukkoon raastettu mozzarella ja kuohukerma. Anna saostua tasaiseksi välillä sekoittaen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Kaada juustokastike cannellonien päälle ja ripottele pinnalle raastettua parmesaania.
Paista 175 asteessa noin puoli tuntia, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Hauska juttu on se, että enhän minä näköjään itsekään tätä ohjetta ihan kirjaimellisesti noudata. Lihakastikkeeseen lorautan useimmiten hieman punaviiniä ja lisään ripauksen sokeria. Ja yrtit lisään vasta hauduttamisen loppuvaiheessa. Juustokastikkeeseen lisään juuston vasta ihan lopuksi, kun olen jo napsauttanut virrat pois levyltä. Tai siis sulkenut kaasun. Hyvää tullee kaikilla tavoilla. Ja näiden cannellonien kanssa tarjoillaan sitten yksinkertaista salaattia (lähinnä vaan rucolaa ja kirsikkatomaattia) balsamicosiirapin kanssa :)

Leppoisaa loppuviikonloppua! Nauttikaapa keleistä Suomessa; täällä sataa vettä...


Ps. Tuli sitten taaskin valkkariresepti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.